26 χρόνια από το «φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ»

Gazzetta team
26 χρόνια από το «φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ»
Αρχές της δεκαετίας του ’90 και οι δράσεις της «17Ν» έχουν καταιγιστικό ρυθμό. Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στην αμερικανική πρεσβεία επικρατεί εκνευρισμός.

Η τρομοκρατική οργάνωση δρα ανενόχλητη και το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι να βρεθεί ένα στοιχείο που θα οδηγήσει στη σύλληψη έστω και ενός μέλους της. Το ημερολόγιο δείχνει 23 Μαρτίου 1992 και μέλει να συντελεσθεί ίσως το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Στέφανος Μακρής, έχει την πληροφορία ότι στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, όχι πολύ μακριά από τη ΓΑΔΑ, η «17Ν» ετοιμάζει χτύπημα. Ο αστικός μύθος θέλει την πληροφορία να έρχεται από μια γυναίκα που είχε πολυετή σχέση με μέλος της οργάνωσης και μόλις αντιλήφθηκε ότι την απατά, ζήλεψε και να εκδικηθεί «καρφώνοντας» τον στην Αστυνομία.

Γύρω στις 08:00 το πρωί, τέσσερις αστυνομικοί της ΕΚΑΜ βρίσκονται στο παρκάκι της Λουίζης Ριανκούρ και παρακολουθούν ένα ύποπτο βαν -απ’ που αρέσκονταν να χρησιμοποιεί η «17Ν» στις δράσεις της και στο πρώτο το του βιβλίο ο Δημήτρης Κουφοντίνας χαρακτηρίζει «καμιονέτες». Ένας από τους αστυνομικούς εντοπίζει έναν άνδρα με περούκα στο σημείο και αμέσως σπεύδει να τηλεφωνήσει στην υπηρεσία του, να δώσει του νούμερα του βαν για να διαπιστωθεί εάν είναι κλεμμένο. Ένας άλλος αστικός μύθος αναφέρει ότι αστυνομικοί και τρομοκράτες -ανάμεσα τους και ο άνδρας με την περούκα- κάθισαν κάποια στιγμή σε διπλανά παγκάκια. Η αλήθεια είναι πως ο ύποπτος άνδρας, επιδεικνύοντας μέγιστο θράσος, ακολούθησε τον αστυνομικό μέχρι το καρτοτηλέφωνο.

Όταν «έχασαν» το κίτρινο βανάκι της «17Ν»

Από τη ΓΑΔΑ επιβεβαιώνεται ότι η κίτρινη «καμιονέτα» ήταν κλεμμένη και οι αστυνομικοί αποφασίζουν με το υπηρεσιακό τους όχημα (σ.σ. με συμβατικές πινακίδες) να ακολουθήσουν το βαν. Στη στροφή προς Τουρκοβούνια -άγνωστο μέχρι σήμερα το πώς και γιατί- οι αστυνομικοί «χάνουν» το ύποπτο όχημα, καθώς στρίβουν προς την Κηφισίας. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει μόλις υποστεί ένα τεραστίων διαστάσεων φιάσκο, το οποίο για χρόνια θα συζητείται, καθώς χάθηκε η μοναδική μέχρι τότε ευκαιρία να συλλάβει κάποια μέλη της «17Ν». Σε πρώτη φάση το μάρμαρο θα πληρώσει ο τότε αρχηγός της ΕΚΑΜ Μιχάλης Μαυρουλέας, με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο, να ομολογεί πως «η μονάδα της ΕΚΑΜ που πήρε μέρος στην επιχείρηση δεν έκανε καλά τη δουλειά της» και ότι «από την Αστυνομία υπήρχαν διαρροές προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Για έναν ολόκληρο μήνα η Αστυνομία θα αποκρύψει το γεγονός, που όταν αποκαλύφθηκε έμεινε στην ιστορία ως «το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ». Σε προκήρυξη της στις 8 Μαΐου 1992 η τρομοκρατική οργάνωση θα αναφερθεί στο περιστατικό, γράφοντας ότι τα μέλη της «17Ν» έκαναν συχνά πρόβες πριν τα χτυπήματα και πως ο Μαυρουλέας ενήργησε συνετά, γιατί αν έδινε εντολή στους αστυνομικούς να πλησιάσουν στο βαν, τότε θα ακολουθούσε ανταλλαγή πυρών.

«Ήταν η πρώτη φορά, που μπορέσαμε να έχουμε μία πληροφορία για τη “17 Νοέμβρη”, αλλά έμεινε αναξιοποίητη. Υπάρχουν ευθύνες οι οποίες καταλογίστηκαν», είπε ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος ε.α. Μακρής, στη δίκη των μελών της οργάνωσης - φάντασμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πληροφορίες τελικά ήρθε από μία γυναίκα ονόματι Μαρία Τσιντέρη, η οποία εργαζόταν σε μικροβιολογικό εργαστήριο και ο σύζυγός της ήταν αξιωματικός στης Αστυνομία. Η ίδια, κατά την προανακριτική διαδικασία, θα αρνηθεί κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.


Πηγή: reader.gr