Σαμόα: Τους 70 νεκρούς έφτασαν τα θύματα της επιδημίας ιλαράς

Gazzetta team
Σαμόα: Τους 70 νεκρούς έφτασαν τα θύματα της επιδημίας ιλαράς
Η επιδημία ιλαράς συνεχίζει να εξαπλώνεται στη Σαμόα, όπου η ασθένεια έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή σε 70 ανθρώπους, στη συντριπτική πλειονότητά τους μικρά παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Μέσα σε 24 ώρες διαπιστώθηκαν 112 νέα κρούσματα, παρά τη χωρίς προηγούμενο εκστρατεία υποχρεωτικού εμβολιασμού που διεξήχθη για δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα από τις υγειονομικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να ανασχεθεί η εξάπλωση της πολύ μολυσματικής ασθένειας.

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι ομάδες που αναπτύχθηκαν σε όλο το αρχιπέλαγος αυτό του νότιου Ειρηνικού κατάφεραν να ανοσοποιήσουν το 90% των 200.000 κατοίκων του.

Το ποσοστό εμβολιασμού κατά της νόσου βρισκόταν στο 30% πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας στα μέσα του Οκτωβρίου.

Όμως το εμβόλιο που χρησιμοποιείται δεν επιδρά παρά μετά από δέκα ως δεκατέσσερις ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί εάν η κορύφωση της επιδημίας έχει ξεπεραστεί.

Από τα συνολικά 4.693 κρούσματα που έχουν καταγραφεί, 229 άνθρωποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ανάμεσά τους 16 παιδιά που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ανάμεσα στους 70 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ιλαράς συγκαταλέγονται 61 παιδιά τεσσάρων ετών ή ακόμα μικρότερα.

Οι υγειονομικές αρχές κατηγορούν το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα ότι φέρει μεγάλες ευθύνες για την επανεμφάνιση της ιλαράς και το ξέσπασμα της επιδημίας.