Λύθηκε το μυστήριο με «θρυλικό» ναυάγιο ενός αιώνα (pics & vid)

Gazzetta team
Λύθηκε το μυστήριο με «θρυλικό» ναυάγιο ενός αιώνα (pics & vid)
Το ναυάγιο ενός θωρηκτού του γερμανικού στόλου, το οποίο είχε βυθιστεί από το βρετανικό ναυτικό, εντοπίστηκε ανοικτά των νήσων Φόκλαντ μετά από 105 χρόνια, όπου κανείς δεν ήξερε που βρισκόταν.

Το «SMS Scharnhost», ήταν ναυαρχίδα της στόλου της ανατολικής Ασίας του Αυτοκρατορικού Γερμανικού Ναυτικού και το πλοίο στο οποίο ήταν επικεφαλής ο αντιναύαρχος, Μαξιμίλιαν Γκραφ φον Σπι.

Το πλοίο επιχειρούσε κυρίως στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 και είχε διαδραματίσει ρόλο κλειδί στη μάχη του Κόρονελ ανάμεσα στο Βασιλικό Βρετανικό Ναυτικό και στο Αυτοκρατορικό Γερμανικό Ναυτικό ανοιχτά της Χιλής.

Αυτή ήταν η πρώτη ναυτική ήττα της Βρετανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχαν βυθιστεί δύο από τα τέσσερα πλοία του στόλου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.600 Βρετανοί ναύτες και κανένας Γερμανός.

Η μάχη των Φώκλαντ

Ήταν μία ολέθρια ήττα και η απάντηση της Βρετανίας δεν άργησε, καθώς έστειλε πλοία από τη Βόρεια Θάλασσα στον Νότιο Ατλαντικό για να αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς στα νησιά Φώκλαντ πέντε βδομαδες αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου του 1914.

Το «HMS Invincible» και το «HMS Inflexible» χτύπησαν το «SMS Scharnhost» και προκάλεσαν τη βύθιση του, με αποτέλεσμα να πεθάνουν και οι 860 ναύτες του πλοίου, ενώ συνολικά στη μάχη των Φώκλαντ συνολικά έχασαν τη ζωή τους 2.200 Γερμανοί ναυτικοί.

Η αναζήτηση του «SMS Scharnhost»

Ο αρχηγός της αποστολής που ανακάλυψε το ναυάγιο, Μένσουν Μπάουντ τόνισε ότι ανακάλυψη ήταν «εντυπωσιακή». «υπάρχουν πολλές φορές κατά τις οποίες κυνηγάμε σκιές στο βυθό της θάλασσας, αλλά στην περίπτωση “SMS Scharnhost”, ήμασταν σίγουροι από την πρώτη στιγμή και δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ανήκει στον Γερμανικό Στόλο».

Η αναζήτηση του «SMS Scharnhost» ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια κατά την 100η επέτειο της μάχης των Φώκλαντ, αλλά δεν είχε στεφθεί με επιτυχία τότε.

Οι ομάδες ερευνών ξανάρχισαν φέτος τις έρευνες με τη χρήση υποβρυχίου σκάφους και αυτόνομων υποθαλάσσιων οχημάτων.

Τελικά το «SMS Scharnhost», βρέθηκε κατά την τρίτη μέρα των ερευνών σε βάθος 1.610 μέτρων.

Πηγή: reader.gr