Μπλε διαμάντι γίγας 20 καρατίων ανακαλύφθηκε στην Μποτσουάνα

Gazzetta team
Μπλε διαμάντι γίγας 20 καρατίων ανακαλύφθηκε στην Μποτσουάνα
Το μεγαλύτερο μπλε διαμάντι που έχει εξορυχθεί ποτέ στη Μποτσουάνα, 20,46 καρατίων, παρουσιάστηκε σήμερα στο κοινό, στη Γκαμπορόνε, και αποτελεί μια εξαιρετική ανακάλυψη σε αυτή τη χώρα της νότιας Αφρικής που είναι μια από τις μεγαλύτερους παραγωγούς διαμαντιών στον κόσμο.

«Είναι απίστευτα σπάνιο να βρεθεί μια πέτρα αυτού του χρώματος και αυτού του μεγέθους. Είναι μια μοναδική ανακάλυψη, τόσο σπάνια όσο η ανακάλυψη ενός αστεριού στον Γαλαξία», δήλωσε Μάρκους τιρ Χάαρ, γενικός διευθυντής της εταιρίας Okavango Diamond Company (ODC), ιδιοκτήτρια του διαμαντιού.

Η πέτρα εξορύχτηκε στην πόλη Οράπα στην ανατολική Μποτσουάνα από το μεγαλύτερο υπαίθριο αδαμαντωρυχείο στον κόσμο, και κατατάσσεται στην πολύ σπάνια κατηγορία των "fancy blue".

Η πέτρα ονομάστηκε "Blue Okavango", σε μια αναφορά στο δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο στη Μποτσουάνα. Θα τεθεί σε δημοπρασία έως το τέλος της χρονιάς.

Το 2016 το διάσημο διαμάντι "Oppenheimer Blue" --ανήκε στην οικογένεια Οπενχάιμερ η οποία κατέχει μεγάλη θέση στη βιομηχανία των διαμαντιών και από εκεί πήρε το όνομά του-- είχε καταρρίψει όλα τα ρεκόρ στη Γενεύη κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Κρίστις.

Η πέτρα που έχει ένα εκπληκτικά ζωηρό μπλε χρώμα και βάρος 14,62 καρατίων τοποθετήθηκε σε δακτυλίδι και πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 57,54 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ODC ανήκει στην κυβέρνηση της Μποτσουάνα, όπου τα διαμάντια αντιπροσωπεύουν το 80% των εξαγωγών.