Στις έξι έφτασαν οι συλλήψεις δημοσιογράφων στην Βενεζουέλα

Gazzetta team
Στις έξι έφτασαν οι συλλήψεις δημοσιογράφων στην Βενεζουέλα
Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί οι συλλήψεις έξι δημοσιογράφων από την Γαλλία, την Χιλή και την Βενεζουέλα, με τις αρχές να κάνουν λόγο για παραβίαση κανόνων ασφαλείας στην πρωτεύουσα Καράκας.

Μετά τις συλλήψεις δύο Χιλιανών και Βενεζουελάνων δημοσιογράφων την Τρίτη στη Βενεζουέλα, σήμερα δύο ακόμα Γάλλοι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την κρίση στη χώρα, βρίσκονται στα χέρια των Αρχών.

«Επιβεβαιώνουμε τη σύλληψη δύο συμπατριωτών μας στη Βενεζουέλα» δήλωσε διπλωματική πηγή, επισημαίνοντας ότι η γαλλική πρεσβεία εργάζεται για την απελευθέρωσή των δύο δημοσιογράφων.

«Η πρεσβεία μας αιτήθηκε προξενική προστασία με βάση τη Σύμβαση της Βιέννης και συγκεκριμένα το δικαίωμα στην πρόσβαση», πρόσθεσε η πηγή.

Θα απελαθούν οι Χιλιανοί, αφέθηκαν ελεύθεροι οι Βενεζουελάνοι

«Καταχράστηκαν την ιδιότητά τους ως τουρίστες για να στέλνουν ανταποκρίσεις χωρίς να έχουν διαπίστευση. Θα απελαθούν σήμερα», δήλωσε ο πρέσβης της Βενεζουέλας στη Χιλή, Αρεβάλο Μέντεζ, για τους δύο Χιλιανούς δημοσιογράφους που συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης.

Το Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τύπο (SNTP) ανέφερε ότι οι δύο Βενεζουελάνοι, Μαϊκέρ Ιριάρτε και Άνα Ροντρίγκες, που εργάζονται για το ψηφιακό τηλεοπτικό κανάλι VPI, αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν «αυθαίρετα» επί περίπου 12 ώρες. Όμως οι Χιλιανοί Ροντρίγκο Πέρες και Γκονσάλο Μπαραόνα, που εργάζονται για το τηλεοπτικό κανάλι TVN, παρέμειναν υπό κράτηση.

Και οι τέσσερις συνελήφθησαν από μέλη της προεδρικής ασφάλειας.

«Υπάρχει μια ζώνη ασφαλείας γύρω από το (προεδρικό) μέγαρο Μιραφλόρες...Αυτό το μέτρο ασφαλείας είναι σε ισχύ έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου (Νικολάς) Μαδούρο με ένα drone που έφερε εκρηκτικά», τόνισε ο πρέσβης, προσθέτοντας ότι οι δύο Χιλιανοί δημοσιογράφοι δεν παρουσίασαν έγγραφα ταυτότητας κατά παραβίαση των κανονισμών.