Δεν ανοίγουν νέα hotspot στην Ελλάδα

Gazzetta team
Δεν ανοίγουν νέα hotspot στην Ελλάδα
«Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να κατασκευαστούν επιπλέον Κέντρα Υποδοχής. Η συζήτηση αφορούσε κατά κύριο λόγο τους πρόσφυγες και μετανάστες ή καλύτερα τους αιτούντες άσυλο από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής που φτάνουν στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο», διευκρίνισε ο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Όπως διευκρίνισε, στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν «πέντε κέντρα υποδοχής στα νησιά και ένα έκτο στον Έβρο οπότε και δεν υπάρχει κανένας λόγος». Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό αυτά τα κέντρα υποδοχής να είναι κλειστά. Αυτά τα κέντρα υποδοχής πρέπει να είναι με βάση τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο».

Για παιχνίδι επιπέδου και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας επιβιβαστείτε στη Sportingbet. SportingBet.gr Όχι τυχαία επιλογή. (21+)

Σύμφωνα με τα όσα συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ισπανός ομόλογός του με τη Γερμανίδα καγκελάριο και ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, στην Ελλάδα και την Ισπανία θα επαναπροωθούνται όσοι πρόσφυγες εντοπίζονται από τις γερμανικές αρχές στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας, σύμφωνα με τα όσα συμφώνησαν. Προϋπόθεση είναι οι εν λόγω πρόσφυγες να έχουν καταγραφεί προηγουμένως στην Ελλάδα και την Ισπανία στο σύστημα Eurodac - είτε στο Eurodac I κατά την είσοδο τους στην ΕΕ είτε ως αιτούντες άσυλο στο Eurodac II.

Η Γερμανία δέχθηκε, από την πλευρά της, να κλείσει σταδιακά τις εκκρεμείς υποθέσεις επανένωσης οικογενειών, επιτρέποντας στους συγγενείς που ζουν στην Ελλάδα και την Ισπανία να έρθουν στη Γερμανία.

Η Μέρκελ έπεισε άλλες 14 χώρες

Όπως μετέδωσε το Σάββατο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), 14 επιπλέον κράτη-μέλη της ΕΕ δέχονται εσπευσμένες διαδικασίες με στόχο την επαναπροώθηση από τη Γερμανία ατόμων που είχαν καταγραφεί για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή τράπεζα δεδομένων Eurodac σε αυτές τις χώρες. Ανάμεσα τους είναι και κράτη που είχαν διαμετρικά αντίθετες θέσεις στην πολιτική ασύλου με αυτές της καγκελαρίου, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία.

Αυτό προκύπτει από οκτασέλιδη επιστολή της κ. Μέρκελ προς τις ηγεσίες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του DPA. Οι άλλες χώρες είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία, η Εσθονία, Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Πιθανολογείται ότι με τις διμερείς συμφωνίες με καθένα από αυτά τα κράτη το Βερολίνο θα πετύχει να αυξήσει τον αριθμό των επαναπροωθήσεων. Με τις διαδικασίες στη βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου η Γερμανία επιτύγχανε μόλις στο 15% των περιπτώσεων την επανεισδοχή προσφύγων σε άλλες χώρες.

Πάντως, η Ουγγαρία έσπευσε να διαψεύσει την ύπαρξη διμερούς συμφωνίας με το Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να δηλώνει ότι «είναι αδύνατο για έναν μετανάστη να εισέλθει στην Ουγγαρία χωρίς να εισέλθει προηγουμένως σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ», προσθέτοντας: «Το 2015 οι Γερμανοί προσπάθησαν να μας κάνουν την πρώτη χώρα εισόδου, αλλά το απορρίψαμε ήδη από τότε».

Η «εσωτερική μάχη» της Μέρκελ

Με τις διμερείς αυτές συμφωνίες, η Μέρκελ προσπαθεί να επιτύχει την αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης στη Γερμανία, την οποία έχει πυροδοτήσει η στάση του κυβερνητικού της εταίρου, των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, στο μεταναστευτικό.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα για την καγκελάριο είναι εάν θα ικανοποιηθούν από αυτούς του χειρισμούς τα μέλη της ηγεσίας των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών.

Ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είχε προειδοποιήσει πως αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, τότε θα λάβει μονομερή μέτρα για την απώθηση προσφύγων στα γερμανικά σύνορα. Επειδή η καγκελάριος απορρίπτει μέτρα χωρίς συνεννόηση με ευρωπαίους εταίρους, οι πρωτοβουλίες του κ. Ζεεχόφερ θα οδηγούσαν με βεβαιότητα στην αποπομπή του με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες.


Πηγή: reader.gr