Χωρίς συμπεράσματα η συνάντηση για το μεταναστευτικό

Gazzetta team
Χωρίς συμπεράσματα η συνάντηση για το μεταναστευτικό
Χωρίς απτά αποτελέσματα κατέληξε η συνάντηση των 16 ηγετών της ΕΕ που συναντήθηκαν ατύπως στις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και τη διαχείριση του προσφυγικού...

Πριν από λίγο η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, εξερχόμενη της Συνόδου ανέφερε ότι ήταν μια «καλή συνάντηση» και πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, καθώς και μετά από αυτό.

Η Α. Μέρκελ είπε ότι τρία ήταν τα θέματα στα οποία δόθηκε έμφαση στη σημερινή άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών: οι σχέσεις με τις τρίτες χώρες προέλευσης, η προστασία των συνόρων της ΕΕ, και η εσωτερική διάσταση.

O Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι στη σημερινή συνάντηση απορρίφθηκαν οι λύσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και πως όλοι συμφώνησαν να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες προέλευσης και να βελτιωθεί ο τρόπος διαχείρισης του μεταναστευτικού στο εσωτερικό της ΕΕ, με τρόπο αποτελεσματικό.

Εξάλλου, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν λόγο για μια "χρήσιμη" συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, χωρίς συγκρούσεις και χωρίς αρνητισμό.

Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής ξεκαθάρισαν ότι δεν ξανασυζητούνται όλα από την αρχή, αλλά αναζητούνται τρόποι να περάσουμε από το μοντέλο της "κρίσης", η οποία έχει τελειώσει, σε κάτι ποιο "συστημικό" και "βιώσιμο".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ θα εργαστούν τις επόμενες ημέρες και ως τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, για να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν, ότι η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό χάσμα , ύψους 500 εκατ. ευρώ , για το Ταμείο για την Αφρική, καθώς επίσης να αρχίσει να εκταμιεύεται το δεύτερο πακέτο, ύψους 3 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία.

O Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι απορρίφθηκαν οι λύσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και πως όλοι συμφώνησαν να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες προέλευσης, να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας στο εσωτερικό της ΕΕ, με τρόπο αποτελεσματικό.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, υπάρχει σύγκλιση απόψεων στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Frontex και να γίνει μια πραγματική συνοριοφυλακή. Παράλληλα, πολλοί συμφωνούν με την ιδέα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το 'Ασυλο, EASO , να γίνει ένας πραγματικός ευρωπαϊκός οργανισμός που θα αναλαμβάνει τις αιτήσεις για το άσυλο στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες "πλατφόρμες" υποδοχής μεταναστών, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι είναι μια ιδέα που βρίσκεται υπό συζήτηση. Υπάρχουν δύο προτάσεις. Πρώτον, να δημιουργηθούν πλατφόρμες τύπου "hotspots" σε χώρες εκτός της ΕΕ, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και μεταναστών που δικαιούνται χορήγηση ασύλου. Δεύτερον, η Γαλλο-Ισπανική πρόταση, να αναλάβει δηλαδή η ΕΕ τη λειτουργία των hotspots στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ