Τη σύναψη ειρηνευτικής συνθήκης συζητούν Βόρεια και Νότια Κορέα (vid)

Gazzetta team
Τη σύναψη ειρηνευτικής συνθήκης συζητούν Βόρεια και Νότια Κορέα (vid)
Βήματα για να αμβλύνει τις υπάρχουσες διαφορές και να συναντηθεί εντέλει με τον αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να κάνει ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος για το λόγο αυτό συνάντησε τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές εβδομάδες και δεσμεύτηκε εκ νέου για την «αποπυρηνικοποίηση» της Κορέας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του νοτιοκορέατη Προέδρου, Μουν Τζε-ιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή του για τη «πλήρη» αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και για μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Κατά την συνάντηση των δύο ηγετών, η ατμόσφαιρα ήταν φιλική και η συζήτηση μεταξύ τους «ειλικρινής», όπως ανέφερε ο Μουν Τζε -ιν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά το ραντεβού των δύο ανδρών. «Ο Κιμ είπε ότι θα βάλει τέλος στην ιστορία του πολέμου και της αντιπαράθεσης και θα συνεργαστεί για την ειρήνη μέσω μιας επιτυχούς Συνόδου Β. Κορέας-ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Τις παραπάνω δηλώσεις περί φιλικού κλίματος επιβεβαιώνει το ίδιο το γεγονός της συνάντησης αφού πραγματοποιήθηκε κατόπιν αυθόρμητης πρότασης του Κιμ Γιονγκ Ουν στο πλαίσιο ενός 24ωρου χαοτικής διπλωματίας και έγινε άμεσα αποδεκτή από τον Μουν Τζε-ιν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την σύνοδο κορυφής Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, αλλά ματαιώθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο, προτού ξαναέρθει στο προσκήνιο - επαναλαμβάνοντας εκατέρωθεν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί. Κατά την συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκε μια πιθανή δέσμευση από τις ΗΠΑ προς την Βόρεια Κορέα για την έναρξη των συνομιλιών για την σύναψη μιας ειρηνευτικής συνθήκης. «Για την επιτυχία της συνόδου κορυφής της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ, εξετάζουμε σε επίπεδο εργασίας διάφορους τρόπους για τη διάλυση των ανησυχιών της Βόρειας Κορέας όσον αφορά την ασφάλεια», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της νοτιοκορεατικής προεδρίας σε δημοσιογράφους. «Σε αυτό περιλαμβάνεται ο τερματισμός των εχθρικών σχέσεων, μια αμοιβαία δέσμευση μη επίθεσης, η έναρξη συνομιλιών για μια ειρηνευτική συνθήκη που θα αντικαταστήσει την σημερινή ανακωχή», προσέθεσε.

Σύμφωνα πάλι με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν πιστεύει ότι μια σύνοδος κορυφής με τον Τραμπ θα αποτελέσει μια ιστορική ευκαιρία για να δοθεί ένα τέλος σε δεκαετίες αντιπαράθεσης. «Εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να τερματίσει μια περίοδος αντιπαράθεσης μέσα από την επιτυχία μας συνόδου Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ, καθώς στη συνεργασία για ειρήνη και ευημερία», είπε στους δημοσιογράφους. «Ο Κιμ ανησυχεί για το αν η χώρα του μπορεί σίγουρα να εμπιστευτεί τις ΗΠΑ στην υπόσχεση για τερματισμό των εχθρικών σχέσεων και την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας, αν προχωρήσουν με την αποπυρηνικοποίηση. Στη Σύνοδο Ν. Κορέας-ΗΠΑ, Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να τερματίσουν ξεκάθαρα τις εχθρικές σχέσεις και να βοηθήσουν τη Βόρεια Κορέα να επιτύχει οικονομική ευημερία, αν η Β. Κορέα προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση», είπε ο Μουν.

Πιο εύφορο το έδαφος για την Σύνοδο δείχνει να βλέπει και η πλευρά του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος σε δηλώσεις του το Σάββατο το πρωί ανέφερε ότι εξατεάζει τη σύνοδο κορυφής στις 12 Ιουνίου τονίζοντας ότι οι συνομιλίες προχωρούν καλά. «Πηγαίνουμε πολύ καλά αναφορικά με τη σύνοδο με τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Προχωρά πολύ καλά. Οπότε, εξετάζουμε την 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Επομένως, θα δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε.


Πηγή: insider.gr