Αναστέλλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων η Βόρεια Κορέα

Gazzetta team
Αναστέλλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων η Βόρεια Κορέα
Την απόφασή του για αναστολή των δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων ανακοίνωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, μια «είδηση» την οποία «χαιρετίζουν» Νότια Κορέα, ΗΠΑ και Κίνα.

Ειδικότερα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε ότι η χώρα του αναστέλλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και ότι κλείνει το κυριότερο πεδίο δοκιμών.

Από σήμερα, «21η Απριλίου, η Βόρεια Κορέα αναστέλλει τις πυρηνικές δοκιμές της και τις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων», μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

«Ο Βορράς θα κλείσει ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών στο βόρειο τμήμα της χώρας για να αποδείξει τη δέσμευσή του στη διακοπή των πυρηνικών δοκιμών», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο Κιμ ανέφερε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται πλέον να κάνει δοκιμές διότι έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

«Αποστολή εξετελέσθη»

«Καθώς έχει πλέον επαληθευτεί ο επιχειρησιακός χαρακτήρας των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, δεν είναι πλέον αναγκαίο για εμάς να διεξάγουμε δοκιμές πυρηνικών όπλων ή να εκτοξεύουμε πυραύλους μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς», εξήγησε ο Κιμ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος και μοναδικού κόμματος της Βόρειας Κορέας.

«Το πεδίο πυρηνικών δοκιμών στον βορρά εξετέλεσε την αποστολή του», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή καταγράφηκε ενώ δεν απομένει πλέον ούτε μία εβδομάδα ως τη σύνοδο κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν και του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν, την οποία θα ακολουθήσει η ιστορική σύνοδος κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του Ιουνίου.

Η Νότια Κορέα βλέπει «ουσιαστική πρόοδο» στην πορεία προς την αποπυρηνικοποίηση

Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να κλείσει ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών και να αναστείλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων σηματοδοτεί «ουσιαστική πρόοδο» στην πορεία προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, σημείωσε η προεδρία της Νότιας Κορέας.

Εκπρόσωπος της προεδρίας της Νότιας Κορέας χαιρέτισε ακόμη το γεγονός πως η ανακοίνωση αυτή δημιουργεί «πολύ θετικό περιβάλλον για την επιτυχία» των επικείμενων συνόδων.

Η κίνηση αυτή «θα συμβάλλει επίσης στη δημιουργία ενός πολύ θετικού περιβάλλοντος για την επιτυχία της επικείμενης συνόδου κορυφής Βορρά-Νότου και Βορρά-ΗΠΑ», εκτιμά η Νότια Κορέα.

Τραμπ: Μια πολύ καλή είδηση για τον κόσμο

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε αμέσως την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Κιμ Γιονγκ Ουν, στην οποία είδε «μια πολύ καλή είδηση για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο».

«Μεγάλη πρόοδος! Αδημονώ για τη Σύνοδο μας», συμπλήρωσε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Αντιθέτως, διά χειλέων του υπουργού Άμυνας της χώρας Ιτσουνόρι Ονοντέρα, η Ιαπωνία έκρινε ανεπαρκή την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας και επισήμανε ότι δεν είναι η ώρα για να χαλαρώσει η μέγιστη πίεση που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: insider.gr