Γερμανικοί έλεγχοι για αφίξεις από Ελλάδα... τέλος

Gazzetta team
Γερμανικοί έλεγχοι για αφίξεις από Ελλάδα... τέλος
Προς κατάργηση των ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια για πτήσεις από την Ελλάδα οδεύει η Γερμανία και μαζί τους γίνονται παρελθόν οι συστηματικοί έλεγχοι που προκαλούσαν ουρές και ταλαιπωρία των επιβατών.

Με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ημερομηνία 12 Απριλίου, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ την ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να συνεχιστούν οι έλεγχοι και πέραν του εξαμήνου, που λήγει τυπικά στις 12 Μαΐου.

Αντίθετα, οι έλεγχοι παρατείνονται για άλλους 6 μήνες στα χερσαία σύνορα ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστρία.

Σε δηλώσεις της στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι από τους ελέγχους δεν προέκυψε σημαντική απόκλιση παράτυπων εισόδων στη Γερμανία μέσω αεροπορικών πτήσεων από Ελλάδα και κατά συνέπεια αίρονται οι συστηματικοί έλεγχοι. Αντ' αυτού θα συνεχίσουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και θα ενταθεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα ελέγχου των συνόρων.

Στην επιστολή του ο Χορστ Ζεεχόφερ επισημαίνει ότι «τα ταξίδια χωρίς ελέγχους στο χώρο Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που πρέπει κανείς να προστατεύσει». Δήλωσε επίσης ότι υποστηρίζει με έμφαση προσπάθειες και μέτρα με προοπτική την επιστροφή σε έναν χώρο Σένγκεν χωρίς εσωτερικούς ελέγχους. «Αλλά για να γίνει αυτό», συνεχίζει, «θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα και να εφαρμόζεται σε όλο του το εύρος το ευρωπαϊκό δίκαιο ασύλου».

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών παραπέμπει στη λεγόμενη δευτερογενή μετανάστευση, δηλαδή στη μετακίνηση προσφύγων από τη μια χώρα του Σένγκεν στην άλλη, κάτι που απαγορεύεται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ασύλου. Σε ότι αφορά τα αυστριακά σύνορα παραμένουν προβληματικά, γι αυτό και η Γερμανία παρατείνει τους ελέγχους μέχρι τα μέσα του επόμενου Νοεμβρίου. Τέλος, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών επαινεί ρητώς τις προσπάθειες της Ελλάδας για τη μείωση της παράνομης δευτερογενούς μετανάστευσης.

Πηγή: DW