Αυξήθηκαν το 2017 οι επιθέσεις με αντισημίτικα χαρακτηριστικά

Gazzetta team
Αυξήθηκαν το 2017 οι επιθέσεις με αντισημίτικα χαρακτηριστικά
Τα αυξανόμενα κρούσματα αντισημίτικων επιθέσεων προκαλούν αναστάτωση κι ανησυχία στα μέλη των εβραϊκών κοινοτήτων ανά την υφήλιο.

Η έκθεση του υπουργείου Διασποράς δίνεται στη δημοσιότητα κάθε χρόνο ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που τιμάται στις 27 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Διασποράς Ναφταλί Μπένετ, σημειώνει στην έκθεση αυτή την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, την προσφυγική κρίση και τον αντισημιτισμό στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ως παράγοντες που οδηγούν στο αντισημιτικό μίσος.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 στη Βρετανία παρατηρήθηκε αύξηση 78% των σωματικών επιθέσεων και 30% συνολικά των αντισημιτικών επεισοδίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Στη Γερμανία επίσης, ο αριθμός των αντισημιτικών ενεργειών αυξήθηκε στις 522 κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2017 ενώ την ίδια περίοδο του 2016 είχαν καταγραφεί 461.

Ενώ τα προηγούμενα τρία χρόνια οι αντισημιτικές ενέργειες παρουσίαζαν μείωση, οι προσφυγικές ροές συνέβαλαν στην ενίσχυση της εθνικιστικής δεξιάς και των αντισημιτικών αισθημάτων, υποστηρίζει η έκθεση. Στο κείμενο σχολιάζεται επίσης η επιτυχία που είχε η επανέκδοση του βιβλίου «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ.

Σημειώνεται επίσης ότι, παρά τις προσπάθειες των γαλλικών αρχών και τη μείωση των αντισημιτικών επεισοδίων το 2017 στη Γαλλία, έγιναν τρεις «σοβαρές επιθέσεις»: η δολοφονία της Σαρά Αλιμί (μιας Εβραίας που τον περασμένο Απρίλιο εκπαραθυρώθηκε από έναν μουσουλμάνο γείτονά της), ο εμπρησμός των εβραϊκών καταστημάτων στο Κρετέιγ και η επίθεση που δέχτηκε μια Εβραία μαθήτρια.

Στις ΗΠΑ, η έκθεση υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή του κινήματος της «εναλλακτικής δεξιάς» που κορυφώθηκε τον Αύγουστο στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας, με τη συγκέντρωση νεοναζιστών και μελών της Κου Κλουξ Κλαν και τον θάνατο μιας γυναίκας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ