«Μάχη» για τα πετρέλαια της Αρκτικής

Gazzetta team
«Μάχη» για τα πετρέλαια της Αρκτικής
Η Νορβηγία πρέπει να προσδιορίσει τα μελλοντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της με την Ρωσία στην βόρειο παγωμένη θάλασσα για να υπερασπίσει τα οικονομικά της συμφέροντα, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις του Νορβηγού υπουργού Ενέργειας Τέριε Σόϊκνες.

Η Νορβηγία και η Ρωσία συμφώνησαν το 2010 να μοιράσουν τις αμφιλεγόμενες περιοχές στη Θάλασσα του Μπάρεντς, κάτι που επιτρέπει πλέον σε κάθε χώρα να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται σ’ αυτές.

«Πρέπει να αρχίσουμε τις συζητήσεις για το τι θέλουμε να κάνουμε στον βορρά. Βλέπουμε εξελίξεις στην ρωσική πλευρά…πραγματοποιούν εξορύξεις και πιθανόν θα βρουν πετρέλαιο», δήλωσε ο Σόϊκνες.

Ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας δήλωσε επίσης ότι αν η ρωσική πλευρά εντοπίσει κοιτάσματα στα σύνορα που χωρίζουν τα ρωσικά οικόπεδα από τα νορβηγικά στη Θάλασσα του Μπάρεντς, «εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πράξουμε το παν για να διασφαλίσουμε τα οικονομικά συμφέροντα της Νορβηγίας».

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft έχει αναλάβει από ρωσικής πλευράς τα έργα που αφορούν την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου (NPD) εκτιμά ότι στο νορβηγικό τμήμα της Θάλασσας του Μπάρεντς, υπάρχουν σχεδόν τα δύο τρίτα των ποσοτήτων που ακόμη δεν έχουν βρεθεί (και ανέρχονται σε 8,6 δισεκατομμύρια βαρέλια).

Πηγή: reader.gr