Νορβηγός συνελήφθη στην Μόσχα για κατασκοπία

Gazzetta team
Νορβηγός συνελήφθη στην Μόσχα για κατασκοπία
Η ρωσική δικαιοσύνη έθεσε υπό κράτηση έναν Νορβηγό που κατηγορείται για κατασκοπεία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το δικαστήριο.

Το δικαστήριο Λεφορτόφσκι της Μόσχας «αποφάσισε να θέσει υπό κράτηση τον Νορβηγό πολίτη Φρόντε Μπεργκ που κατηγορείται για κατασκοπεία για λογαριασμό ξένου κράτους», δήλωσε η Εκατερίνα Κράσνοβα εκπρόσωπος του δικαστηρίου, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο Μπεργκ αναμένεται να παραμείνει υπό κράτηση τουλάχιστον ως τις 5 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε η ίδια χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2, ο 62χρονος Νορβηγός είναι ένας συνταξιούχος που στο παρελθόν είχε εργαστεί στη νορβηγική κυβερνητική υπηρεσία που φροντίζει για τον σεβασμό της συνοριακής συμφωνίας μεταξύ Νορβηγίας και Ρωσίας.

Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ο Μπεργκ συνελήφθη στη διάρκεια μιας ειδικής επιχείρησης των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) στη Μόσχα την ώρα που λάμβανε απόρρητα έγγραφα σχετικά με τον ρωσικό στόλο. Τα έγγραφα αυτά ήταν στην κατοχή ενός Ρώσου, ο οποίος επίσης συνελήφθη και κρατείται με την κατηγορία της προδοσίας.

Η υπόθεση αυτή γίνεται γνωστή την ώρα που τους τελευταίους μήνες η Νορβηγία κατηγορεί τη γειτονική της χώρα για απόπειρες κυβερνοπειρατίας και κατασκοπείας. Παράλληλα το Όσλο έχει εξοργίσει τη Μόσχα επειδή επέτρεψε την ανάπτυξη περίπου 300 Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφός του.