Ο πιο εύπορος γαλαζοαίματος έγινε ακόμα πιο πλούσιος

Gazzetta team
Ο πιο εύπορος γαλαζοαίματος έγινε ακόμα πιο πλούσιος
Βρίσκεται στη λίστα με τους 500 πιο πλούσιους του κόσμου και η περιουσία του μεγαλώνει κι άλλο.

O πρίγκιπας Hans-Adam II von und zu Liechtenstein ζει σε ένα κάστρο το οποίο βρίσκεται σε μια βραχώδη πλαγιά στο κρατίδιο των Άλπεων, το οποίο φέρει και το όνομά του και έχει 38.000 κατοίκους. Στα περιουσιακά του στοιχεία συγκαταλέγονται αναγεννησιακά αριστουργήματα καθώς και δύο παλάτια στη Βιέννη. Ο πρίγκιπας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του Bloombergμε τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και χειρίζεται την περιουσία της δυναστείας η οποία έχει τις ρίζες της στην εποχή των Σταυροφοριών και φυλάσσεται στην τράπεζα LGT, η οποία είναι ιδιωτικό ίδρυμα το οποίο απευθύνεται στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Μάλιστα, φέτος, η αξία της τράπεζας κατέγραψε άλμα 64% κάτι που μεταφράζεται σε πάνω από τέσσερις φορές τα κέρδη του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx και αυτό οφείλεται εν μέρει και στην αύξηση 10% που σημείωσαν τα καθαρά assets. Η άνοδος αυτή πρόσθεσε άλλο ένα 1,7 δις. δολάρια στην καθαρή περιουσία του πρίγκιπα, ανεβάζοντάς τον στην 444η θέση στην κατάταξη του δείκτη Bloomberg με περιουσία 4,4 δισ. δολάρια.

Η περιουσία του Λιχτεστάιν είναι από τις παλαιότερες στο δείκτη και δημιουργήθηκε το 12ο αιώνα από την κτήση εδαφών σε περιοχές της σημερινής Γερμανίας, Αυστρίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας. Από τότε μειώθηκε η έκταση και η αξία τους, η οποία αποτιμάται σε λιγότερα από 100 εκατ. δολάρια, και δεν είναι τίποτα μπροστά στην ιδιοκτησία που κατέχουν άλλες οικογένειες ευγενών και τις διατηρούν εδώ και αιώνες.

Ο Hugh Grosvenor, ο έβδομος Δούκας του Ουέστμινστερ, διαχειρίζεται περιουσία 12, 9 δις. δολαρίων, η οποία προέρχεται από εκατοντάδες εκτάρια γης στο Λονδίνο, τα οποία κατείχε η οικογένειά του από το 1677. Ο Earl Cadogan, με περιουσία 7,5 δις. δολάρια κατέχει μια μεγάλη έκταση στο κεντρικό Λονδίνο, την οποία απέκτησε η οικογένειά του το 1753. Στο δείκτη Bloomberg συμπεριλαμβάνεται άλλη μια γαλαζοαίματη, η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ , η οποία έχει προσωπική περιουσία 380 εκατ. δολάρια.

Η τράπεζα LGT υποστηρίζει ότι είναι η μεγαλύτερη τράπεζα που έχει ως ιδιοκτήτες μια «επιχειρηματική οικογένεια» και το 2016 έκλεισε με 152,1 δις. ελβετικά φράγκα υπό διαχείριση, ποσό αυξημένο σε σχέση με τα 129,3 δις. ελβετικά φράγκα ένα χρόνο νωρίτερα. Η επιτυχία της τράπεζας αντικατοπτρίζει επίσης την επάνοδο των ομάδων που δραστηριοποιούνται μεταξύ Αυστρίας και Ελβετίας, μιας περιοχής, η οποία κάποτε εθεωρείτο φορολογικός παράδεισος. Το Λιχτενστάιν κατάργησε το 2009 το τραπεζικό απόρρητο και επαναπροσδιορίζεται ως τραπεζικός κόμβος. Πέρυσι, οι τράπεζες του κρατιδίου προσέλκυσαν το ποσόν των 20,3 δις. γαλλικών φράγκων σε καθαρές ροές σύμφωνα με το διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζιτών, Simon Tribelhorn. Πρόκειται για σχεδόν τριπλάσιες ροές σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια.

Ο πρίγκιπας πήρε τον θρόνο του Λιχτενστάιν μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1989 κι έγινε αρχηγός μιας από τις πιο παλιές οικογένειες ευγενών στον κόσμο. Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του St. Gallen στην Ελβετία, ο πατέρας του του ανέθεσε να αναδιοργανώσει την οικογενειακή «αυτοκρατορία».

Ο πρίγκιπας ασκεί επιρροή την οποία θα ζήλευαν οι ηγεμόνες γειτονικών κρατών. Το 2012 κατά το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε με σκοπό τον περιορισμό των εξουσιών του ηγεμόνα του πριγκιπάτου όπως το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε λαϊκές ψηφοφορίες, να νομοθετεί και να διαλύει τη Βουλή κλπ, κατάφερε να υπερισχύσει καθώς απορρίφθηκαν τα αιτήματα του δημοψηφίσματος.

Πηγή: insider.gr