Στην Κίνα ξεκίνησε το «μέλλον» και είναι εφιαλτικό (pics)

Gazzetta team
Στην Κίνα ξεκίνησε το «μέλλον» και είναι εφιαλτικό (pics)
Στο πρώτο επεισόδιο του τρίτου κύκλου του υπέροχου «Black Mirror», που έκανε πρεμιέρα από το Netflix την περασμένη Παρασκευή, παρακολουθούμε την Lacie (Bryce Dallas Howard) σε έναν κόσμο όπου τα reviews του Facebook, το Instagram, το Pinterest και τα fashion websites έχουν εκραγεί κι έχουν γίνει μια παγκόσμια κοινωνική σταθερά.

Για να μπορέσει η Lacie (βαθμός 4.2) να πάρει δάνειο, θα πρέπει να αυξήσει τους πόντους της σε 4,8. Σε αυτήν την πράξη, η παιδική της φίλη Naomi (Alice Eve), ένα ατόφιο 4,8, θα την βοηθήσει, ή θα την καταστρέψει. Στο «Nosedive», όλοι οι άνθρωποι – και η Lacie- είναι βαθμοί σε ένα παγκόσμιο σύστημα αξιολόγησης, με βάση τα χρήματα, την καριέρα, την οικογενειακή γαλήνη και άλλες καταστάσεις που δίνουν/κόβουν πόντους.

Η Κίνα σχεδιάζει ένα ολοκληρωτικό σύστημα αξιολόγησης πολιτών

Ωραία ιστορία ε;

Πώς θα σου φαινόταν αν αυτή η ιστορία όντως συνέβαινε στον κόσμο που ζούμε σήμερα; Αν πρόκειται να συμβεί σε λίγα χρόνια;

Καλωσήρθες στην Κίνα του 2020

Σε ένα σενάριο που υπερβαίνει κατά πολύ σε φαντασία (και αληθινές προθέσεις) αυτά του «Black Mirror», η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να αναπτύξει ως το 2020 έναν μηχανισμό, που θα επιβλέπει κάθε κοινωνική συμπεριφορά των πολιτών, κάθε συναλλαγή και ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών, θα τους επιβραβεύει με ένα σκορ, που θα μετράει το πόσο αξιόπιστοι είναι.

Σε αυτόν τον κόσμο, όπως και σε αυτόν της Lacie, κάθε πράξη, από το να βρίσεις έναν αστυνομικό, να μιλήσεις με άσχημα λόγια για το κράτος ή να μην δίνεις τη δέουσα φροντίδα στους γονείς σου, μπορεί να σου κόψει πόντους και κατά συνέπεια να μειωθεί η να διακοπεί η δυνατότητα σου να πάρεις δάνεια, να ταξιδέψεις ή ακόμα και να φας σε ένα καλό εστιατόριο. Αυτό θα είναι το νέο σύστημα «κοινωνικής πίστωσης», το οποίο σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα στοχεύει να χτίσει μια κουλτούρα «ειλικρίνειας» και μια «αρμονική σοσιαλιστική κοινωνία» όπου η εμπιστοσύνη θα είναι το «υπέρτατο αγαθό».

Big Brother είσαι εδώ;

Η Κίνα σχεδιάζει ένα ολοκληρωτικό σύστημα αξιολόγησης πολιτών

Σε μια χώρα όπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους online, ο μηχανισμός της κοινωνικής εμπιστοσύνης αναμένεται να χτιστεί με πρώτη ύλη τα δεδομένα που συλλέγονται από τα social media, τα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου, τις mobile εφαρμογές και κάθε είδους ηλεκτρονική καταχώρηση. Μέσα από αυτήν την πλατφόρμα επίσης, γιατροί, τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες, φορολογικοί μηχανισμοί, καταχωρίσεις εργαζομένων και όχι μόνο θα ελέγχονται καθημερινά και θα παίρνουν το δικό τους υψηλό ή χαμηλό σκορ για την αποτελεσματικότητα τους. Χμμμ, αντιμίλησες στον δικηγόρο σου; Στο λογιστή σου; Στο πάτο το σκόρ σου!
«Η Κίνα εξελίσσεται σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, όπου η κυβέρνηση ελέγχει και επηρεάζει τις προσωπικές ζωές των πολιτών»,επιβεβαιώνει ο συγγραφέας και social media σχολιαστής Murong Xuecun. «Θυμίζει ένα Big Brother, που έχει όλα τα στοιχεία σου και μπορεί να σε βλάψει με κάθε τρόπο.»

Τιμωρία στους απατεώνες

Ο Lian Weiland, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, έχει λίγο διαφορετική γνώμη για την χρησιμότητα αυτού του συστήματος: «Η απάτη βρίσκεται παντού στην κοινωνία μας. Οι απατεώνες πρέπει να πληρώσουν επιτέλους.» δήλωσε, αναφερόμενος στην εκτεταμένη και γεμάτη διαφθορά αγορά εργασίας της χώρας, όπου συχνά παρατηρούνται περιστατικά γιατρών που δέχονται δωρεές και εταιριών που πωλούν δηλητηριασμένα τρόφιμα. Είναι απλώς μια μεταρρύθμιση; Σαν το δικό μας μνημόνιο; Μάλλον ΟΧΙ.

Πιλοτικά projects

screen-shot-2016-10-21-at-8-02-19-pm
Σήμερα, μέσα από εγκεκριμένα από την κυβέρνηση πιλοτικά projects, 8 ιδιωτικές εταιρίες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους βάσεις δεδομένων για τους πελάτες τους, όπου συλλέγονται δεδομένα social επικοινωνιών, οικονομικών συναλλαγών και νομικές πληροφορίες. Η πιο δημοφιλής είναι η Alibaba, η μεγαλύτερη πλατφόρμα online shopping παγκοσμίως, η οποία έχει δημιουργήσει το σύστημα κοινωνικής αξιολόγησης Sesame Credit. Με βάση αυτό, δεκάδες εκατομμύρια χρήστες με υψηλά σκορ έχουν καταφέρει να νοικιάσουν αυτοκίνητα και ποδήλατα χωρίς προκαταβολή ή να παρακάμψουν τις ουρές στα νοσοκομεία. Σε μια άλλη εταιρεία, το site γνωριμιών Baihe, με ένα υψηλό σκορ στην Sesame Credit, μπορείς να εντοπίσεις έξτρα πιθανούς συντρόφους.
Σύμφωνα με την Washington Post, μια γυναίκα, εργαζόμενη στην διαφήμιση, δήλωσε πως έχει χρησιμοποιήσει το Baihe για 2 χρόνια, δίνοντας έμφαση στα σκορ του Sesame Credit, για να ανακαλύψει πραγματικά ανθρώπινα όντα: «Πρώτα βλέπω φωτογραφία, μετά το προφίλ, μετά την επαλήθευση του ονόματος και μιλάω μαζί του μόνο αν έχει Sesami Credit» έχει δηλώσει.

Μπορείς να κερδίσεις ξανά την ταυτότητά σου;

Σύμφωνα με τον William Glass, αναλυτή σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ένα τέτοιο σύστημα θα γινόταν αμέσως εύθραυστο και αρκετά ελκυστικό σε hackers. «Υπάρχει αυτή την εποχή, μια τεράστια αγορά γι`αυτά τα πράγματα. Όταν αυτό το σύστημα σεταριστεί, θα υπάρχει μεγάλο κίνητρο για hackers ή άτομα προερχόμενα από πολιτικά συμφέροντα, να εισβάλλουν σε αυτό και να κλέψουν πληροφορίες ή να τις αλλάξουν. Αυτό το σύστημα θα υποδηλώνει την αλήθεια για το ποιος είσαι. Αλλά αν κρίνουμε από το γεγονός ότι όλη αυτή η πληροφορία είναι αποθηκευμένη ψηφιακά, σίγουρα το σύστημα δεν είναι αλώβητο και ο κάθε άνθρωπος δυνητικά μπορεί να το αλλάξει.»

Δηλαδή το 4.2 θα γίνεται εύκολα 4.8, αρκεί να έχεις διασυνδέσεις…

Πηγή: rise.gr