Η Αίγυπτος ξέμεινε από ζάχαρη

Gazzetta team
Η Αίγυπτος ξέμεινε από ζάχαρη
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κατάσχεσε 9.000 τόνους ζάχαρης σε αιφνίδιους ελέγχους σε εργοστάσια και αποθήκες, δήλωσε ο πρωθυπουργός χθες, περιγράφοντας το γεγονός ως αναγκαιότητα για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη του προϊόντος.

Η ζάχαρη έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τα σούπερ μάρκετ, ωθώντας τα μέσα ειδήσεων να μιλούν για κρίση και την κυβέρνηση να αυξάνει άμεσα τις εισαγωγές παρά την οξεία έλλειψη δολαρίων και την κατακόρυφη αύξηση της τιμής της παγκόσμια.

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν προβεί σε αιφνίδιους ελέγχους σε εργοστάσια ζάχαρης και διανομείς τις τελευταίες μέρες, καθώς επιρρίπτουν ευθύνες σε εμπόρους και προμηθευτές για αποθεματοποίηση και παράνομη διακίνηση προϊόντος.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτυ Σερίφ Ισμαίλ δήλωσε σε συνέντευξη στο αιγυπτιακό κανάλι CBC ότι οι έλεγχοι είχαν "θετικό αντίκτυπο" και ότι τα αποθέματα ζάχαρης είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας τους επόμενους τρεις μήνες. "Υπάρχουν κάποια αρνητικά σημεία τα οποία αντιμετωπίζουμε, αλλά ήταν περιορισμένες περιπτώσεις", είπε. "Δεν μπορούμε να αφήσουμε την αγορά χωρίς επόπτευση. (...) Η παρακολούθηση είναι αναγκαία", τόνισε.

Η εταιρεία Edita Food Industries, που παράγει το αμερικανικό σνακ Twinkies (παντεσπάνι με γέμιση κρέμας), είπε χθες ότι το εργοστάσιό της στο Μπενί Σουέφ είχε κλείσει τρείς μέρες αφότου οι αρχές κατάσχεσαν τη ζάχαρή του. Η εταιρεία δήλωσε ότι κρατούσε στις αποθήκες της συνηθισμένες ποσότητες ζάχαρης που είχε αγοράσει νόμιμα από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από τη μαύρη αγορά, της οποίας τη δράση προσπαθεί να μειώσει η κυβέρνηση μέσω των συνεχών αιφνίδιων ελέγχων.

Η Αίγυπτος καταναλώνει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης το χρόνο, αλλά παράγει μόνο λίγο παραπάνω από 2 εκατομμύρια τόνους. Η διαφορά καλύπτεται από εισαγωγές, κυρίως μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, όταν τα τοπικά αποθέματα τεύτλων και ζαχαροκάλαμου έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.


Πηγή: topontiki.gr