Κατεδαφίζουν τη Δευτέρα το Καλαί

Gazzetta team
Κατεδαφίζουν τη Δευτέρα το Καλαί
Την επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών από την «Ζούγκλα» του Καλαί θα ξεκινήσει τη Δευτέρα η Γαλλία και υπολογίζει ότι θα ολοκληρώσει τη διάλυσή του καταυλισμού σε διάστημα μίας εβδομάδας, δήλωσε μια αξιωματούχος του ΥΠΕΣ.

Στον εν λόγω καταυλισμό διαμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να μεταβούν στη Βρετανία. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε ετοιμόρροπα παραπήγματα, σε σχεδόν ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και πολλοί θεωρούν ότι η «Ζούγκλα» είναι το σύμβολο της αποτυχίας της Ευρώπης να επιλύσει την προσφυγική κρίση.

«Πρόκειται για μία επιχείρηση που ενέχει κίνδυνο» επισήμανε η αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όπου περιέγραψε τους άξονες του σχεδίου απομάκρυνσης 6.486 προσφύγων από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Ερυθραία με στόχο την μετεγκατάστασή τους σε κέντρο υποδοχής σε ολόκληρη τη χώρα.

Ανακοινώνοντας το προσεχές κλείσιμό της τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε περιγράψει την κατάσταση στον καταυλισμό ως «απαράδεκτη». Την ίδια ώρα γαλλικό δικαστήριο απέρριψε αυτήν την εβδομάδα την προσφυγή ανθρωπιστικών οργανώσεων που ζητούσαν να δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις για τη διαμονή τόσων ανθρώπων.

Το στέλεχος του υπουργείου εξήγησε ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να προσέλθουν οι ίδιοι για να δώσουν τα στοιχεία τους σε ένα τεράστιο υπόστεγο όπου θα τους χωρίσουν σε οικογένειες, ενήλικους, ασυνόδευτους ανήλικες και ευάλωτα πρόσωπα, μεταξύ τους ηλικιωμένους και ανύπαντρες γυναίκες.

Κατόπιν θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε ένα δίκτυο 450 κέντρων υποδοχής σε ολόκληρη την χώρα, όπου θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και – εφόσον δεν το έχουν ήδη κάνει – θα αποφασίσουν εάν θα υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου.

Τουλάχιστον 1.250 αστυνομικοί και στρατοχωροφύλακες θα επιβλέπουν την επιχείρηση και οποιοδήποτε πρόσφυγας αρνηθεί να φύγει διατρέχει τον κίνδυνο να συλληφθεί, επισήμανε η αξιωματούχος.

Η ίδια ανέφερε επιπλέον ότι η Γαλλία και η Βρετανία καταγράφουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με επίκεντρο το μέλλον των 1.300 ασυνόδευτων παιδιών και νέων που βρίσκονται στον καταυλισμό. Το Λονδίνο έθεσε ως προτεραιότητα να επιτρέψει την είσοδο σε εκείνα που έχουν οικογενειακούς δεσμούς στη χώρα.

Ωστόσο το Παρίσι θέλει η Βρετανία να μην μείνει εκεί και να τηρήσει τη δέσμευσή της να βοηθήσει τα ευάλωτα παιδιά πρόσφυγες στην Ευρώπη. «Καταγράφουμε πρόοδο» δήλωσε η αξιωματούχος. «Ελπίζουμε ότι θα καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες θα ολοκληρώσουμε όλες τις συνενώσεις οικογενειών και να προχωρήσουμε παρακάτω».



Πηγή: iefimerida.gr