Εισαγγελική έρευνα για τα capital controls

Gazzetta team
Εισαγγελική έρευνα για τα capital controls
Σε εξέλιξη εδώ και μήνες και κάτω από άκρα μυστικότητα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών - Αφορά σε βαρύτατα ποινικά αδικήματα, όπως είναι ακόμα και αυτό της εσχάτης προδοσίας.

Εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, έπειτα από δεκάδες μηνυτήριες αναφορές πολιτών, για την επιβολή των capital controls στη χώρα τον Ιούνιο του 2015.

Η έρευνα αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ποινικής αποτίμησης μιας περιόδου που ακολούθησε του διαγγέλματος του πρωθυπουργού και έφτασε στην επιβολή των τραπεζικών περιορισμών με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Η προκαταρκτική εξέταση διενεργείται με άκρα μυστικότητα εδώ και μήνες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και αφορά σε βαρύτατα ποινικά αδικήματα, ακόμα και σε βάρος του πολιτεύματος.

Αφορμή για την έναρξη της έρευνας αποτέλεσαν δεκάδες αναφορές πολιτών που διαμαρτύρονταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την οικονομική δυσπραγία, στην οποία περιήλθαν.

Στο πλαίσιο της έρευνας, διερευνούνται κακουργηματικής μορφής ποινικά αδικήματα, όπως και αυτό της εσχάτης προδοσίας, τα οποία περιγράφουν οι πολίτες στις αναφορές τους.

Ήδη, ο εισαγγελικός λειτουργός που διενεργεί την έρευνα έχει εξετάσει τουλάχιστον δέκα μάρτυρες, μεταξύ των οποίων πολίτες, αλλά και οικονομολόγοι, προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα αν οι περιορισμοί «επιβλήθηκαν εξ ανάγκης».

Μάλιστα, ήδη συλλέγονται και έγραφα από αρμόδιες αρχές, για να ξεκαθαριστεί το τοπίο με όλα τα στοιχεία.

Πηγή: protothema.gr