Επιμένει ο Ερντογάν: Αρνούμαστε την συνθήκη της Λωζάννης

Gazzetta team
Επιμένει ο Ερντογάν: Αρνούμαστε την συνθήκη της Λωζάννης
Προκλητικότητας Ερντογάν συνέχεια: Ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβήτησε για μια ακόμη φορά την συνθήκη της Λωζάννης επαναφέροντας θέματα εδαφικής κυριαρχίας και αλλαγής συνόρων.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε με κομπασμό για την πρόσφατη δήλωσή του να ανοίξει και πάλι θεα συνθήκης Λωζάννης και Εθνικού Συμβολαίου και πρόσθεσε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχασε εδάφη: «Από το 1914, που φτάσαμε από τα 2.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε εννέα χρόνια στη Λωζάννη, μαζί και με το Χατάι, πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς, και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας» είπε μιλώντας σε κοινοτάρχες στην Αγκυρα.

Μάλιστα ο «Σουλτάνος» μίλησε για αλλαγές: «Δεν μπορούμε το 2016 να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε» και διευκρίνισε:

«Μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της, που είναι 1.000 ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους».

Τόνισε τέλος πως «φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάννη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος» και πρόσθεσε: «Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάννη και ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε».


Πηγή: iefimerida.gr