Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία στα Ιωάννινα

Gazzetta team
Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία στα Ιωάννινα
«Δεν ξέρουμε εάν ο μεγάλος σεισμός είναι ο κύριος»

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία στα Ιωάννινα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε το πρωί στην Περιφέρεια Ηπείρου. Όπως είπε, μιλώντας στο real fm, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, η απόφαση ελήφθη καθώς, κρίθηκε ότι ακόμη και ένας μικρός μετασεισμός να εκδηλωθεί θα δημιουργηθεί πανικός.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για εκτιμήσεις τις σεισμικής ακολουθίας, πάντως είπε ότι είναι θετικό το γεγονός της ύπαρξης συνεχών μετασεισμικών δονήσεων. «Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια, με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε, προτού εκτιμήσει ότι η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη.

«Προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος. Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».

Ανέφερε επίσης ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα.

«Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς», σημείωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε: «Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε πως η σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, προέρχεται ουσιαστικά από ένα ρήγμα βορειοδυτικής- νοτιοανατολικής διεύθυνσης. Το εστιακό βάθος, είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ οι μετασεισμοί έχουν ένα εστιακό βάθος της τάξεως των 4 μέχρι 15 χιλιομέτρων.

Πηγή koolnews.gr