+slo-gun

Και νέα επίθεση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με 21 νεκρούς

Και νέα επίθεση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με 21 νεκρούς

Και νέα επίθεση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με 21 νεκρούς

Εξαπέλυσαν σήμερα νέα έφοδο στην «επαρχίας της παπαρούνας», μια περιοχή η οποία απειλήθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν σήμερα νέα έφοδο στη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της Χελμάντ, της λεγόμενης «επαρχίας της παπαρούνας», στο νότιο Αφγανιστάν, μια πόλη η οποία ήδη απειλήθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί, γνωστοποίησαν εκπρόσωποι των αρχών και οι ισλαμιστές αντάρτες.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των αρχών στην επαρχία, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, «δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, (εκ των οποίων) δέκα αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες», σε μια επίθεση μαχητών των Ταλιμπάν εναντίον σημείων ελέγχου της αστυνομίας σε βόρεια προάστια της Λασκάρ Γκα.

Μια επίθεση με τη χρήση ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικές ύλες στοχοθέτησε μια θέση της αστυνομίας, αλλά ο απολογισμός της ενέργειας αυτής δεν έχει γίνει σαφής ακόμη.
Όπως αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαουλάουι Ανάφι, ένας κάτοικος της πόλης των 200.000 κατοίκων, «η επίθεση των Ταλιμπάν άρχισε το πρωί με την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου. Πήραν τον έλεγχο ενός οδοφράγματος (της αστυνομίας) για περίπου μια ώρα, πριν απωθηθούν από τις ειδικές δυνάμεις».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Σεντίκ Σεντίκι, «ο εχθρός διαπέρασε την άμυνα της Λασκάρ Γκα το πρωί, αλλά η επίθεση απωθήθηκε από τις αφγανικές δυνάμεις». «Επτά Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται», διευκρίνισε ο ίδιος μιλώντας στον Τύπο.

«Οι μουτζαχεντίν μπήκαν στη Λασκάρ Γκα και πήραν τον έλεγχο πολυάριθμων οδοφραγμάτων. Οι μάχες συνεχίζονται», ανέφερε από την πλευρά του σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζάχιντ.

Μια εκπρόσωπος του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της ιταλικής ΜΚΟ Emergency στη Λασκάρ Γκα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διακομίστηκαν εκεί «περίπου τριάντα τραυματίες συνολικά, εκ των οποίων δεκαπέντε το μεσημέρι». Ερωτηθείσα σχετικά η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι το νοσοκομείο αυτό στο κέντρο της πόλης συνεχίζει να λειτουργεί «κανονικά» και δεν ακούγονται πυρά στην περιοχή, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει τι συμβαίνει στα προάστια.

Η Χελμάντ, επαρχία από την οποία προέρχεται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου, αποτελεί προπύργιο των Ταλιμπάν, που ελέγχουν τα χωράφια όπου καλλιεργείται παπαρούνα, η βάση τόσο του οπίου όσο και της ηρωίνης. Μεγάλο μέρος των εσόδων του οπίου, που κατά εκτιμήσεις ανέρχονται σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, χρηματοδοτούν το αντάρτικο.
Η κεντρική κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν έχει μπορέσει ποτέ να εδραιώσει την εξουσία της στο σύνολο αυτής της επαρχίας, που γειτονεύει με το Πακιστάν, και τμήματά της δεν έχουν πάψει ποτέ να ελέγχονται από τους ισλαμιστές αντάρτες. Σύμφωνα με επαρχιακούς αξιωματούχους που επικαλείται το Associated Press, οι Ταλιμπάν ελέγχουν σήμερα το 85% της Χελμάντ, ενώ πριν από μόλις έναν χρόνο η κυβέρνηση έλεγχε το 80%.

Η έφοδος στο νότο καταγράφεται ενώ οι αφγανικές δυνάμεις μάχονται με τους Ταλιμπάν στον βορρά για τον έλεγχο της πόλης Κουντούζ.

Το Σάββατο μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αφγανών και ξένων στρατιωτικών επισκέφθηκε τη Λασκάρ Γκα κι υποσχέθηκε να κάνει το παν για την αποτροπή της πτώσης της. Όμως αφγανοί προεστοί επέκριναν τη στρατηγική της αφγανικής κυβέρνησης σε μια συνάντησή τους με τους αξιωματικούς αυτούς, όπως και τις επιδόσεις των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, κατηγορώντας ορισμένα από τα στελέχη τους ότι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Η συμμαχία υπό την ηγεσία του NATO αύξησε τον αριθμό των στρατιωτικών συμβούλων που συνδράμουν τις αφγανικές δυνάμεις στη Χελμάντ, ενώ στις δυνάμεις των ΗΠΑ δόθηκε μεγαλύτερη ευχέρεια όσον αφορά τη χρήση αεροπορικής ισχύος για να αποτραπεί η κατάρρευση των αμυνών των αφγανικών δυνάμεων.

Πηγή: protothema.gr
 

Best of internet