+slo-gun

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα βάλει χρήματα για την Ελλάδα

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα βάλει χρήματα για την Ελλάδα

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα βάλει χρήματα για την Ελλάδα

Αλλά θα αναλάβει έναν συμβουλευτικό ρόλο, γράφει το πρακτορείο επικαλούμενο ανώτατες πηγές - Αυτή η λύση προτάθηκε για να στηρίξει την παρουσία του Ταμείου στην Ελλάδα η Λαγκάρντ  

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά πιθανότατα θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες αλλά θα το διατηρεί ως ελεγκτή στις αξιολογήσεις είπαν στο πρακτορείο Reuters δύο ανώτατες πηγές.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο εδώ και ένα χρόνο το Ταμείο επιμένει στους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει σε κάθε νέο πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικοί χωρίς μεγάλη ελάφρυση του χρέους της Ελλάδας.

Αλλά πλέον το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις για να δεχθεί ένα νέο ρόλο που θα του επιτρέψει να διαδραματίζει ένα λιγότερο επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα. «Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά ο ρόλος αυτός δεν προβλέπει αυστηρά ότι κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να προχωρά σε ελέγχους συμβατότητας με το πρόγραμμα ή "υγείας" της οικονομίας» εξηγεί η μια πηγή που επικαλείται το Reuters.

«Με αυτόν τον τρόπο αφενός η Λαγκάρντ θα μπορέσει να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να πει "δεν παραβιάζω τους κανόνες" και αφετέρου ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει εκλογές το φθινόπωρο του 2017, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι "βλέπετε, διατήρησα το ΔΝΤ στο παιχνίδι"» συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Το δημοσίευμα του Reuters

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα αν και η ακριβής φύση του ρόλου του ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, εκτιμάται ότι θα έχει επιπλέον εξουσίες από αυτές ενός απλού συμβούλου και για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη συγκεκριμένων προτάσεων και εγγράφων προς διαπραγμάτευση σε συνεννόηση με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά.

«Δεν θα βάλει λεφτά στο πρόγραμμα αλλά δεν θα είναι και απλά τεχνικός σύμβουλος. Θα αναλάβει πιθανότατα έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα» προσθέτει η δεύτερη πηγή που επικαλείται το Reuters.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας έκαναν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ απλά δεν μπορεί να συμμετέχει επίσημα στο πρόγραμμα. Θα παραμείνει μέρος της Τρόικας και θα είναι παρών σε όλες τις συζητήσεις» προσθέτει η συγκεκριμένη πηγή. 

Το Reuters υποστηρίζει ότι ο νέος ρόλος του ΔΝΤ αποτέλεσε αντικείμενο των συζητήσεων που είχαν Έλληνες αξιωματούχοι με εκπροσώπους του ταμείου κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον προσθέτοντας ότι «παρά την αλλαγή του ρόλου του ΔΝΤ, οι Έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει η παρουσία ενός οργανισμού που στηρίζει το αίτημά τους για αναδιάρθρωση του χρέους».

Οι ίδιες πηγές, γράφει το Reuters, προσθέτουν ότι αν και επίσημα το ΔΝΤ περιμένει ανάπτυξη 0,1 για την ελληνική οικονομία το 2016, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ύφεση. Συμπλήρωναν, δε, ότι μια συμφωνία για το χρέος αν και είναι ακόμα πιθανή, το «παράθυρο της ευκαιρίας» έχει μικρύνει κατά πολύ και εξαρτάται από την γρήγορη ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης. Αν η αξιολόγηση συνεχιστεί τότε οι συζητήσεις θα αναβληθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές, πρόσθεταν. 

Οι ίδιες πηγές, υποστηρίζαν, τέλος, ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς χρέους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, δεν είναι πιθανό να συμβεί το νωρίτερο πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017.

Πηγή protothema.gr/

Best of internet