+slo-gun

Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου

Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου

  Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου

Προσπάθεια να επιτευχθεί αμοιβαίος συμβιβασμός και να πέσουν οι τόνοι - Η κυβέρνηση «κλείνει» το μέτωπο με την Εκκλησία.  

Τη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων φαίνεται ότι επιδίωξαν κυβέρνηση και Εκκλησία κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευσαν οι Μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Μεσογαίας κ. Νικόλαος και ο νομικός σύμβουλος της Ιεραρχίας, κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης τονίστηκε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί η εγκύκλιος για το πρόγραμμα διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών αλλά θα γίνουν βελτιώσεις σταδιακά σε άμεση συνεργασία με την Εκκλησία για τα προβλήματα που υπάρχουν. Στο τέλος του έτους θα γίνει συνολική αξιολόγηση και διορθώσεις επί του μαθήματος.
 
Τέσσερις φαίνεται ότι ήταν οι βασικοί συνομιλητές: Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης από την πλευρά της Πολιτείας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος από την πλευρά της Εκκλησίας, με τον κ. Πάνο Καμμένο να παρεμβαίνει σε διάφορα σημεία.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα σημεία κριτικής που ασκήθηκαν από τις δύο πλευρές ήταν:
 
Από την πλευρά της Εκκλησίας οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας «περί συμβολής της Εκκλησίας στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας» και ότι, επίσης, ο υπουργός προχώρησε το πρόγραμμα για τη διδασκαλία των θρησκευτικών χωρίς να υπάρχει τελική συνεννόηση με την Εκκλησία.
 
Από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξε η «δυσφορία» για τα όσα ελέχθησαν στην Σύνοδο της Ιεραρχίας για την Αριστερά και δεύτερον, όπως επισημάνθηκε, στο θέμα του διαλόγου για τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών ότι δεν είναι ακριβές πως δεν υπήρξε διάλογος.

Συγκεκριμένα ειπώθηκε ότι  «οι κ.κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου και ο καθηγητής Θεολογίας κ. Μάριος Μπέγζος που συμμετείχαν στη σύνταξη του νέου προγράμματος επί χρόνια ήταν στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και μέχρι πρότινος υπηρετούσαν σε Συνοδικούς Οργανισμούς».

 
Μετά τις εκατέρωθεν παρεμβάσεις επιχειρήθηκε να βρεθεί ένα σημείο σύγκλισης ώστε να υπάρξει αμοιβαίος, αξιοπρεπής συμβιβασμός και για τις δύο πλευρές. Η λύση δόθηκε με τη συμφωνία να ανοίξει συνεχής διάλογος με την Εκκλησία για το νέο πρόγραμμα και για τη γεφύρωση των διαφορών.

Μάλιστα ο κ. Φίλης είπε πως δεν έχει πρόβλημα να «διορθώσει» τη δήλωσή του «περί συμβολής της εκκλησίας στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας».

/div>
 
Πηγές της Εκκλησίας εκτιμούν ότι ο δρόμος είναι μακρύς αλλά η αρχή έγινε ενώ αναμένεται και η απόφαση της Ιεραρχίας η οποία θα ανακοινωθεί με το πέρας της σημερινής συνεδρίασης. Μάλιστα το κλίμα «χαλάρωσε τόσο πολύ» που ο Πρωθυπουργός εξιστόρησε τη σχέση που είχε στα παιδικά του χρόνια με την εκκλησία.
 
Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμισαν ότι αναμένουν, μετά τη χθεσινή συνάντηση, «διορθωτικές κινήσεις», από πλευράς του υπουργείου Παιδείας, στην εγκύκλιο για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχουν ανατροπές στον επικείμενο, όποτε πραγματοποιηθεί, ανασχηματισμό.

Ανατροπές που ίσως κρύβουν και υποχώρηση της κυβέρνησης, τουλάχιστον για την τρέχουσα σχολική χρονιά, μέχρι να οριστικοποιηθούν μέσα από τον διάλογο οι αποφάσεις.

 

Πηγή: tovima.gr

Best of internet