Ουσιαστικά το ΔΝΤ το ξεκαθάρισε: Έρχονται νέα μέτρα

Gazzetta team
Ουσιαστικά το ΔΝΤ το ξεκαθάρισε: Έρχονται νέα μέτρα
ΔΝΤ: Αδύνατα τα πλεονάσματα του προγράμματος χωρίς νέα μέτρα - Νέες «βόμβες» από το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα με τη νέα έκθεσή του για τα δημοσιονομικά που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Από το ζενίθ στο ναδίρ ρίχνει σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο ρίχνει την ελληνική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μετά τις αισιόδοξες προβλέψεις της έκθεσης World Economic Outlook, που προέβλεπε για την Ελλάδα το 2016 οριακή άνοδο του ΑΕΠ στο 0,1% και για το 2017 ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, ήρθε την Τρίτη το «σκωτζέζικο ντους».

Σύμφωνα με την έκθεση Fiscal Monitor του Ταμείου -πρόκειται για την έκθεση που αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές- η επίτευξη των προβλεπόμενων πλεονασμάτων δεν μπορεί να επιτευχθεί άνευ νέων μέτρων, τα οποία ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ για το 2017και περίπου 3,5 δισ. ετησίως από το 2018 και μετά. Κοντολογίς, οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ανέφικτοι, όχι μόνο για το 2016 αλλά και για τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος.

Η έκθεση Fiscal Monitor που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη θα αποτελέσει ουσιαστικά τη βάση συζήτησης στη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουασινγκτον από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου.

Οι εκτιμήσεις της συγκεκριμένης έκθεσης συνεπάγονται δημοσιονομική τρύπα 2-3 δισ. ετησίως εφόσον διατηρηθούν οι ίδιοι στόχοι και έχοντας λάβει υπόψη την αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη η οποία περιλαμβανόταν στην έκθεση World Outlook που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ειδικότερα, το ταμείο στη σημερινή του έκθεση που επικεντρώνεται στο δημοσιονομικό πεδίο, βλέπει για την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα μόνο 0,1% του ΑΕΠ φέτος (από 0,6% του ΑΕΠ που εκτιμά ο προϋπολογισμός και 0,5% μνημονικού στόχου), 0,7% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι 1,8% στόχου στον προϋπολογισμό και 1,75% μνημονικού στόχου) και 1,6% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά (σ.σ. έναντι 3,5% που αναφέρει το μνημόνιο). Μάλιστα από το 2021 και μετά εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί στο 1,5%

Πηγή: thetoc.gr