Τι είναι το «Μητρώο Στελεχών» που δημιουργεί η ΝΔ

Gazzetta team
Τι είναι το «Μητρώο Στελεχών» που δημιουργεί η ΝΔ
Ποιοι είναι οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ίδρυση του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών.

Έως σήμερα, η Ν.Δ. μόνο ελκυστικό κόμμα δεν μπορούσε να υπερηφανευθεί ότι ήταν και ως εκ τούτου πολύ δύσκολα έβρισκε πρόσωπα, πέραν των μελών της , να υπερασπιστούν την πολιτική της και να ασχοληθούν πιο ενεργά. Πολλές φορές είχε τεθεί το ζήτημα της ενασχόλησης με το κόμμα των ίδιων και των ίδιων προσώπων, των κομματικών καρεκλοκένταυρων, των ατόμων που κόλλαγαν κομματικά ένσημα, των φίλων και των κολλητών διαφόρων κεντρικών παραγόντων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί ένα ποιοτικό άλμα, ιδρύοντας Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, θέτοντας σε λειτουργία ουσιαστικά ένα μηχανισμό για την παρακολούθηση και αξιολόγηση απλών πολιτών που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική: άλλοι θα είναι ενδεχομένως υποψήφιοι βουλευτές ή θα στελεχώσουν το Κράτος όταν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση.

Το κρίσιμο για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι, πέρα από την προετοιμασία σε επίπεδο νομοσχεδίων και άμεσων νομοθετικών παρεμβάσεων, να έχει έτοιμη μια μεγάλη ομάδα αξιόλογων προσώπων που είτε θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, είτε θα είναι στη διάθεση της ηγεσίας για να τοποθετηθούν σε καίριες θέσεις στον κομματικό μηχανισμό!

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της νέας πρωτοβουλίας από τον Κυρ. Μητσοτάκη κυριάρχησαν ερωτήματα και αντίστοιχες απαντήσεις όπως: α) «Βλέπω όλο τους ίδιους και τους ίδιους στη Νέα Δημοκρατία», β) «Πάλι με τους ίδιους θα κυβερνήσετε;» και γ) «Δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι μαζί σας;».

Επί της ουσίας ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να δημιουργήσει, βγαίνοντας από τα κομματικά στεγανά, μια μεταρρυθμιστική συμπαράταξη με απώτερο στόχο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα να βάλουν την υπογραφή τους στις δραστηριότητες του δορυφορικού σχήματος της Ν.Δ.

Πριν περίπου 9 μήνες, ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά την εσωκομματική του νίκη βρέθηκε αντιμέτωπος με το ίδιο πρόβλημα που είχαν και οι παλαιότεροι αρχηγοί, ιδίως ο Αντώνης Σαμαράς: η Ν.Δ. «δεν αρέσει». Έχασε δύο εκλογές και προσπαθεί εκ νέου να βρει επαφή με την κοινωνία και κυρίως, όχι τόσο για την πρωτιά της που θεωρείται δεδομένη, να δημιουργήσει θετικό ρεύμα για την ίδια.

Σε αυτό το κλίμα ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο πολιτικό σχέδιο με στόχο να εντάξει στη Ν.Δ. νέες δυνάμεις και ταυτόχρονα να αναδείξει, με περισσότερη ευελιξία από όση επιτρέπουν οι εσωκομματικές διαδικασίες, τις ιδέες του για την πολιτική και την κοινωνία.

Η ιδέα αυτή ήταν παλαιά και δοκιμάστηκε και στις εσωκομματικές εκλογές, όταν πολλοί εθελοντές προσφέρθηκαν να συνδράμουν τον εκλογικό αγώνα του Κυρ. Μητσοτάκη, χωρίς να είναι μέλη της Ν.Δ. ούτε είχαν διάθεση να γίνουν.

Μετά τις εκλογές ο πρόεδρος της Ν.Δ. δαπάνησε πολύ από τον προσωπικό του χρόνο για να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση ένα κόμμα ανοιχτό σε ιδέες, σε πρωτοβουλίες και πρόσωπα και δεν θα θέτει κανέναν περιορισμό στην επικοινωνία του με τους πολίτες.

Για την ακρίβεια ο Κυρ. Μητσοτάκης, πιστεύει ότι αυτή η πρωτοβουλία για την ίδρυση Μητρώου Πολιτικών Στελεχών θα βοηθήσει το κόμμα να διεισδύσει σε ομάδες πληθυσμού που δυσφορούν με το παραδοσιακό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας των κομμάτων ή βρίσκονται στην ιδιότυπη θέση να θέλγονται από τον λόγο και το στυλ άσκησης πολιτικής του ίδιου, χωρίς να ενθουσιάζονται με τη Ν.Δ.

Μένει να φανεί εάν στην πράξη η προσπάθεια αυτή θα δικαιωθεί, καθώς πολλοί φοβούνται να μην δημιουργηθεί ένα είδος ανταγωνισμού με τις κατά τόπους κομματικές οργανώσεις και με τους αιώνιους πολιτευτές και κομματικά στελέχη που έχουν τη λογική της επετηρίδας!

Σε αυτό το κλίμα της νέας προσπάθειας για ουσιαστικό άνοιγμα της Ν.Δ. στην κοινωνία και με φόντο τις δημοσκοπήσεις, ειδικά της «Αυγής», όπου καταγράφεται μια παγιωμένη διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εικόνα κατάρρευσης της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δώσει σήμα για εκλογική κινητοποίηση, έστω και εάν δεν γίνουν εκλογές αυτή την περίοδο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εικόνα της συσπείρωσης και ενότητας του κόμματος και γι’ αυτό δίνει και μεγάλη σημασία σήμερα στην κοινή παρουσία του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στα απογευματινά εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματος στο Μοσχάτο, επί της οδού Πειραιώς.

«Από τα νέα γραφεία ξεκινάει η αντεπίθεση για την άνοδο στην εξουσία» μεταδίδουν οι συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δίνει μεγάλη σημασία στην επιχείρηση ανανέωση του κόμματος, μέσω και του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, το οποίο θα αξιολογήσει και θα έχει την υψηλή εποπτεία πιθανότατα η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου.


Πηγή: thetoc.gr