Εντοπίστηκε ο αστυνομικός που έριξε χημικά στους συνταξιούχους

Gazzetta team
Εντοπίστηκε ο αστυνομικός που έριξε χημικά στους συνταξιούχους
Εντοπίστηκε ο αστυνομικός που φαίνεται στις εικόνες και τα βίντεο, να κάνει χρήση χημικών, τη στιγμή που οι συνταξιούχοι επιχειρούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Εντοπίστηκε ο αστυνομικός που φαίνεται στις εικόνες και τα βίντεο, νακάνει χρήση χημικών, τη στιγμή που οι συνταξιούχοι επιχειρούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Ο συγκεκριμένος αστυνομικόςαναμένεται μαζί με τον προϊστάμενό του να δώσει εξηγήσεις σε ανώτερους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να κάνει χρήση χημικών.

Επισημαίνεται ότι στο κέντρο επιχειρήσεων υπήρχε επικεφαλής αξιωματικός των μέτρων, ο οποίος έδωσε εντολή να μην σπάσει ο αστυνομικός κλοιός όχι όμως να γίνει χρήση χημικών.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστήριζαν πως οι συνταξιούχοι επιχειρούσαν να ανατρέψουν αστυνομική κλούβα με κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών και από τις δύο πλευρές. Επειδή η απώθηση με τη χρήση ασπίδων εγκυμονούσε κίνδυνο τραυματισμών αποφασίστηκε η περιορισμένη χρήση χημικών για την απομάκρυνσή τους. Όπως και να έχει ο αρμόδιος υπουργός έχει ζητήσει επείγουσα έρευνα για το περιστατικό προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν.

Η ΕΛ.ΑΣ. διέταξε προκαταρκτική διοικητική εξέταση, η ολοκλήρωση της οποίας έχει χρονικό περιθώριο περάτωσης 20 ημέρες, αλλά αν διαπιστωθούν πειθαρχικά παραπτώματα κατά τη διάρκειά της αυτή θα μετατραπεί σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και θα πάρει περισσότερο χρόνο η ολοκλήρωσή της.

Παρότι ο αρμόδιος υπουργός παραδέχθηκε ευθύνη και ανέλαβε την πολιτική, χωρίς να παραιτηθεί, δεν αποδόθηκε η αντίστοιχη «επιχειρησιακή» ευθύνη. Ο κ. Τόσκας επιφυλάχθηκε να αποδώσει ευθύνες σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ όπως επεσήμαιναν κύκλοι του, «δεν θέλει να αποφασίσει εν θερμώ, δεν είναι της στιγμής αλλά αν προκύψουν ευθύνες, θα το ξαναδεί και αυτές θα αποδοθούν». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρίσεις αξιωματικών στην αστυνομία γίνονται πλέον έως τα τέλη Ιανουαρίου κάθε χρόνου.

Πηγή: thetoc.gr