Τα αντισυλληπτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Gazzetta team
Τα αντισυλληπτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης
Λόγω των αλλαγών στις ορμόνες.

Ο κίνδυνος κατάθλιψης και χρήσης αντικαταθλιπτικών μπορεί να αυξηθεί για τις γυναίκες και έφηβες που χρησιμοποιούν ορμονικά αντισυλληπτικά – όπως τα αντισυλληπτικά χάπια ή τα εμφυτεύματα – σύμφωνα με νέα έρευνα, την οποία δημοσίευσαν o Dr Oevind Lidegaard, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, και οι συνεργάτες του στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερο από το 61% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας χρησιμοποιούν κάποια μορφή αντισύλληψης. Τα αντισυλληπτικά χάπια παραμένουν η πιο κοινή μορφή αντισύλληψης, που χρησιμοποιείται σήμερα από περίπου το 16% των γυναικών ηλικίας 15-44 ετών στις Η.Π.Α.

Τα αντισυλληπτικά αυτά περιέχουν τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστίνη και λειτουργούν εμποδίζοντας την ωορρηξία και δυσκολεύοντας το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο, εμποδίζοντας έτσι την εγκυμοσύνη.


Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι οι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστίνης – ιδιαίτερα της τελευταίας – μπορεί να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει το κατά πόσον η χρήση των ορμονικών αντισυλληπτικών επηρεάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης.


Πηγή: protothema.gr