«Το σχολείο είναι ανεξίθρησκο και ουδετερόθρησκο» υποστηρίζει ο Φίλης

Gazzetta team
«Το σχολείο είναι ανεξίθρησκο και ουδετερόθρησκο» υποστηρίζει ο Φίλης
Την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχει η Πολιτεία, το σχολείο είναι κοσμικό, ανεξίθρησκο, ουδετερόθρησκο, τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Όπως επισήμανε, τα θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται μάθημα γνώσης των θρησκειών, με προτεραιότητα τη γνώση του ορθοδόξου πολιτισμού.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια σύγκρουση Πολιτείας-Εκκλησίας και επανέλαβε πως τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών έχουν εκπονηθεί από επιτροπή του ΙΕΠ με τη συμμετοχή διακεκριμένων θεολόγων και σε διάλογο με εκπροσώπους της εκκλησίας.

Πρόσθεσε ότι διδάσκονται πιλοτικά σε συγκεκριμένα σχολεία εδώ και τρία χρόνια, δηλαδή και επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και ήρθε η ώρα της αξιολόγησης και της εφαρμογής.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε για άλλη μία φορά ότι τα προγράμματα θα εφαρμοστούν από φέτος και θα αξιολογηθούν από το ΙΕΠ όπως συμβαίνει με όλα τα μαθήματα, ώστε από του χρόνου να κυκλοφορήσουν και τα νέα σχολικά βιβλία.

Σχετικά με τη στάση της Εκκλησίας, ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προβάλλει αντιρρητικό λόγο, ενώ σημείωσε πως και για τα ισχύοντα βιβλία είχε διαφωνήσει αλλά η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τα ενέκρινε.

«Σχεδιάσαμε ένα μάθημα που επιπλέον θα είναι ελκυστικό γιατί θα διδάσκεται με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και όχι μετατρέποντας την αίθουσα σε κάποιου είδους άμβωνα» τόνισε.

Γενικότερα ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «μετά από πολλά χρόνια τα σχολεία άνοιξαν με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στην ώρα τους. 24.000.000 αντίτυπα σχολικών βιβλίων είχαν αποσταλεί στα σχολεία από τον Ιούλιο. Μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου είχαν προσληφθεί περίπου 12.000 αναπληρωτές, για πρώτη φορά μέσω ΑΣΕΠ όταν την αντίστοιχη ημερομηνία το 2012-2013 μόλις 1.431 αναπληρωτές».

Αναφέρε ακόμη ότι για την Ειδική Αγωγή ιδρύθηκαν το σχολικό έτος 2016-2017 538 νέα Τμήματα Ένταξης στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 23 νέες Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Επίσης άνοιξαν ξανά 750 σχολικές βιβλιοθήκες, «που έκλεισαν επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

Ο Ν. Φίλης αναφέρθηκε και στην κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων λέγοντας ότι «αυτή η Βουλή μπορεί και πρέπει να καταλήξει στο νέο τρόπο πρόσβασης των παιδιών στα Πανεπιστήμια. Με ευρεία συναίνεση, γιατί οι αλλαγές στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι θέμα μιας τετραετίας».

Πηγή: koolnews.gr