Άγρια κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τη διαπλοκή

Gazzetta team
Άγρια κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τη διαπλοκή
Με είδηση περί διαπλοκής η συζήτηση για την Παιδεία: Θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση, αυτή τη φορά για τα κανάλια και την διαπλοκή.

Για την Παιδεία ήταν προγραμματισμένη σήμερα η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αλλά εξελίχθηκε σε μετωπική σύγκρουση σχεδόν εφ' όλης της ύλης, με έμφαση και στο φλέγον θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και των εξελίξεων με τον κ.Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής.

Ο πρωθυπουργός αρχίζοντας την τοποθέτησή του επέλεξε να επιτεθεί με σφοδρότητα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Είστε απέναντι στο μεγάλο αγώνα να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής ένα τρίγωνο που εσείς δημιουργήσατε πριν από χρόνια και που σήμερα ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό...Εδώ και ένα μήνα παίζεται από τα συστημικά μέσα η τρίτη πράξη ενός έργου που έχουμε δει και ξαναδεί της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης....Όμως πια δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό κέντρο εξουσίας της μεταπολιτευτικής περιόδου το δίκτυο εξουσίας που οικοδόμησαν οι καναλάρχες μαζί με τις τράπεζες και τα δικά σας κόμματα. Τολμάτε εσείς και κουνάτε το δάχτυλο στην αριστερά και μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα, τα κόμματα που έπαιρναν θαλασσοδάνεια αλλά και οι ημέτεροι. Τα κόμματα της Siemens του Χριστοφοράκου των υποκλοπών, του Τσοχατζόπουλου ,της παράγκας του ποδοσφαίρου και όλων των άλλων σκανδάλων, τολμάτε εσείς να σηκώνετε το δάχτυλο. Απειλείτε υπουργούς, προσπαθείτε να χειραγωγήσετε την δικαιοσύνη, απειλείτε δημόσιους υπάλληλους που πήραν μέρος στο διαγωνισμό φτάσατε μέχρι το σημείο να τάξετε στους καναλάρχες ότι θα γυρίσετε τα λεφτά που έδωσαν πίσω. Κάνετε ότι μπορείτε για να απονομιμοποιήσετε το διαγωνισμό. Όταν ο Καλογρίτσας ζήτησε διευκόλυνση έφυγε το επόμενο λεπτό σε αυτό τον τόπο θα μάθουν όλοι ότι οι νόμοι ισχύουν το ίδιο για όλους. Τώρα τι έχετε να πείτε, έγινε ΣΥΡΙΖΑ ο Μαρινάκης και ο Σαββίδης, μήπως είναι ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριακού ή μήπως είναι ΣΥΡΙΖΑ ο Αλαφούζος τώρα που πήρε την άδεια; Ότι και να κάνετε όσο και αν φωνάζετε οι φίλοι σας θα πληρώσουν ήδη τα χρήματα που έχουν δώσει θα δοθούν στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Μόνο συκοφαντίες ψεύδη και θεσμικές εκτροπές από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Λακωνικό ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που επέλεξε να αναφερθεί σχεδόν αποκλειστικά σε θέματα Παιδείας. «Ο λογογράφος σας προφανώς έμπλεξε τις ομιλίες σας και σας έδωσε την ομιλία που κάνατε πριν από 3 μήνες σαν να μην ακούσατε τίποτα για τον Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής. Σε αυτήν την αίθουσα δεν έρχεστε ως κατήγορος αλλά ως κατηγορούμενος για τα θέματα διαφάνειας και διαπλοκής, αν θέλετε ελάτε αύριο το πρωί σε προ ημερησίας για τα θέματα διαφάνειας αλλά την τελευταία φορά δεν σας πήγε και τόσο καλά», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Ο «πόλεμος» συνεχίστηκε μέσω διαρροών και tweets. Σε non paper της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη, αναφερόταν: «Υπεύθυνος με προτάσεις και όραμα για την Παιδεία και την Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης. Διχαστικός για τη χώρα και απολογητικός για τις σχέσεις του με τη διαπλοκή ο κ.Τσίπρας», ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος, μέσω twitter, σημείωνε: «Αδύναμος να αγγίξει το θέμα της διαπλοκής από το βήμα ο κ.Μητσοτάκης, το αναθέτει στις "πηγές" της ΝΔ από τους διαδρόμους της Bουλής».

Η είδηση βγήκε στη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα που ανέφερε: «Είπατε ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για την διαπλοκή να γίνει ειδική συζήτηση στη Βουλή . Κύριε Μητσοτάκη καμία φορά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά.Καταθέτω λοιπόν αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση για διαπλοκή και διαφθορά . Δεν θα αφήσουμε τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Θα απαντηθούν όλα εδώ μέσα στη Βουλή».

«Τον Μάρτιο του 16 έγινε ξανά συζήτηση για τη διαπλοκή και υποστήκατε πανωλεθρία. Από τότε προστέθηκαν πολλά στο δημόσιο διάλογο. Καλογρίτσας , Τράπεζα Αττικής, offshore Αυγής κλπ. Καλοδεχούμενη λοιπόν η πρόταση που επί της ουσίας είναι αποδοχή της δικής μας πρότασης για να τα πούμε όλα αυτά», η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη και για την Παιδεία

Με ευθείες προσωπικές βολές όμως συνοδεύτηκε και η αντιπαράθεση των δύο "μονομάχων" και στα θέματα της Παιδείας.

«...Είμαστε πράγματι αποτέλεσμα των βιωμάτων μας. Κι εγώ είμαι περήφανος για τη δική μου πορεία.Γιατί είμαι περήφανος που μετείχα στις εκλάμψεις του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος. Μετείχα στους αγώνες απέναντι σε ένα αυταρχικό νόμο το '90 επί κυβέρνησης του πατέρα σας. Αυτοί οι αγώνες πήγαν μπροστά την κοινωνία. Το βασικό σας πρόβλημα κύριε Μητσοτάκη, είναι μάλλον τα δικά σας βιώματα. Γιατί ποτέ δεν περάσατε την πόρτα δημόσιου σχολείου για να το υπερασπιστείτε, παρά μόνο υπερασπίζεστε την ιδιωτική εκπαίδευση», είπε ο κ.Τσίπρας.

«Εγώ είχα την τιμή να φοιτήσω σε μη κρατικό πανεπιστήμιο. Εσείς όμως στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο. Αυτό είναι το άκρον άωτο της υποκρισίας. Εσείς ο ίδιος δεν εμπιστεύεστε την δημόσια παιδεία», αντέτεινε στο ίδιος ύφος ο κ.Μητσοτάκης.

Με εμφανώς χαμηλότερους τόνους απάντησε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός λέγοντας πως μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά αυτές δεν θα πρέπει να διατυπώνονται σε επίπεδο "καφενείου", καθώς όποιος διαφωνεί για παράδειγμα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο.

Τι είπε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός:

Για το θέμα της Παιδείας ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των επιλογών του Νίκου Φίλη λέγοντας ότι το μάθημα των θρησκευτικών «Δεν μπορεί να έχει πια ομολογιακό χαρακτήρα. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεται αυτό. Να ξεκαθαρίσω, την ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας έχει το Ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής.

«Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα», ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα.

«Στον διάλογο που συνεχίζεται», συνέχισε, «είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας», τονίζοντας όμως ότι οι ρόλοι στον διάλογο πρέπει να είναι διακριτοί.

Τι είπε στην πρωτολογία του ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αναφερόμενος στα θέματα της Παιδείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε και πάλι τον Αλ. Τσίπρα ότι «διακρίθηκε ως ηγέτης καταλήψεων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και δημοσίων χώρων» και ότι με βαθιά ιδεοληψία καταστρέφει και την εκπαίδευση.

Ειδικά για τα Θρησκευτικά, αφού διάβασε μια επιστολή του Αρχιεπισκόπου, σημείωσε ότι «κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη εξέλιξης του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ούτε η Εκκλησία. Αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κατόπιν μελέτης, όχι συγκρουσιακά. Τα Θρησκευτικά αφορμή για να δρομολογήσετε άλλη μια σύγκρουση για τον μικρόκοσμο των στελεχών σας».

Πηγή: thetoc.gr