Επόμενος στόχος των Ρώσων χάκερς η Γερμανία

Gazzetta team
Επόμενος στόχος των Ρώσων χάκερς η Γερμανία
Μετά τις ΗΠΑ, η Ρωσία εξαπολύει κυβερνοεπίθεση και στη Γερμανία!


Για συντονισμένη επίθεση κατά δυτικών κυβερνήσεων και κομμάτων και για ευρύτερη στρατηγική των μυστικών υπηρεσιών της Μόσχας κάνουν λόγο υπηρεσίες ασφαλείας μετά την κυβερνοεπίθεση που διαπιστώθηκε ότι δέχθηκαν πολιτικοί και στελέχη του συντηρητικού κόμματος της Βαυαρίας CSU και του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και ειδικά το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν κατηγορήσει ανοιχτά τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε χάκερ για να υποκλέψει τεράστιο όγκο αρχείων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και να αποκαλύψει στοιχεία που οδήγησαν την πρόεδρο του κόμματος Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς στην παραίτηση.

Τώρα, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος αποκάλυψε ότι κατά το διάστημα 14 ως 25 Αυγούστου στελέχη του CSU και του Linke δέχθηκαν e-mail υποτίθεται από το ΝΑΤΟ τα οποία περιείχαν ιό παρακολούθησης που θα ενεργοποιούταν αν απαντούσαν στα mail.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο της Γερμανίας απέδωσε την κίνησε σε «ξένες μυστικές υπηρεσίες» και ότι ο πρόεδρος του Linke Μπερντ Ράιζινγκερ ζήτησε από την κυβέρνηση να διερευνήσει το θέμα άμεσα. Αν και η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να «δείξει» τους υπόπτους, ο εκπρόσωπος των Πράσινων Κόνσταντιν φον Νοτς δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι «θεωρούμε ότι οι Ρώσοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο, αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η πηγή της επίθεσης».

Ειδικοί της κυβερνοασφάλειας βλέπουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των επιθέσεων στη Γερμανία και στις ΗΠΑ: η τεχνική, η επιλογή στόχων, η συγκυρία (προεκλογικές περίοδοι και στις δύο χώρες) κάνουν τους ειδικούς να θεωρούν ότι οι επιθέσεις προέρχονται από χάκερς που δουλεύουν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Εκτιμούν, δε, ότι οι επιθέσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Μόσχας, με στόχο να ασκηθεί πίεση στις εκλογές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία, αλλά και ως αντεκδίκηση για «παρεμβάσεις» της δύσης σε ρωσικά ζητήματα, όπως το θέμα της Κριμαίας. Ωστόσο, απορίας άξιον αποτελεί η στοχοποίηση δύο κομμάτων που στη Γερμανία θεωρούνται «ρωσόφιλα» ή, εν πάση περιπτώσει, λιγότερα εχθρικά προς την κυβέρνηση της Μόσχας. Εκτιμάται, όμως, ότι ο στόχος είναι η συλλογή μεγάλων ποσοτήτων πληροφοριών για αξιοποίηση σε μελλοντικό χρόνο, άσχετα από την πηγή τους.

Πηγή: topontiki.gr