Eπιτυχημένο το εμβόλιο ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β

Gazzetta team
Eπιτυχημένο το εμβόλιο ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β
Στοιχεία που συλλέχθηκαν μετά την έγκριση του εμβολίου Bexsero στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας Β.

Στοιχεία που συλλέχθηκαν μετά την έγκριση του εμβολίου Bexsero στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας Β σε παιδιά και βρέφη. Τα πρώτα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά και ήδη από τους πρώτους μήνες χορήγησης του εμβολίου, που ξεκίνησε στα τέλη του 2015, τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας μειώθηκαν κατά 50%.

Tα πραγματικά δεδομένα που παρουσίασε ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας του ΗΒ (Public Health England) δείχνουν την εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά 83% έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β και κατά 94% έναντι των στελεχών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, για όλα τα βρέφη που λαμβάνουν τις δύο από τις τρεις πρώτες προτεινόμενες δόσεις.
Η επιθετική μηνιγγίτιδα Β συνιστά τη βασική αιτία των απειλητικών για τη ζωή κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στον εκβιομηχανισμένο κόσμο. Τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β εμφανίζονται σε νεογνά κάτω του ενός έτους. Πρόκειται για μία επιθετική και ύπουλη νόσο γιατί τα αρχικά συμπτώματα συγχέονται συχνά με αυτά μιας ίωσης (ιογενούς λοίμωξης), ενώ όταν εμφανιστεί, συνήθως ανάμεσα σε προηγουμένως υγιή παιδιά και εφήβους, αναπτύσσεται ταχέως. Έτσι, αποβαίνει μοιραία για 1 στους 10 ασθενείς, ενώ έως και 20% των ασθενών που επιβιώνουν αναγκάζονται να ζήσουν με σοβαρές μόνιμες βλάβες, όπως ακρωτηριασμό άκρων, απώλεια ακοής ή επιληπτικές κρίσεις.
«Είναι σπουδαίο να βλέπουμε ότι αυτά τα πρώτα στοιχεία του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για τη Μηνιγγίτιδα Β σε παιδιά κάτω του ενός έτους είναι αποτελεσματικά», δήλωσε η Linda Glennie, Επικεφαλής Έρευνας στο Ερευνητικό Ίδρυμα Μηνιγγίτιδας στο ΗΒ. «Η μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία μπορούν να σκοτώσουν μέσα σε λίγες ώρες και να προκαλέσουν στους επιζήσαντες σοβαρές παρενέργειες που θα τους αλλάξουν τη ζωή».
Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πρωτοπόρο στην αντιμετώπιση της Μηνιγγίτιδας Β παγκοσμίως. Τα βρέφη ανοσοποιούνται στον 2ο και στον 4ο μήνα της ηλικίας τους, με μία ενισχυτική δόση στους 12 μήνες.


Πηγή: thetoc.gr