Πως η βία στο Σικάγο θυμίζει τη Συρία

Gazzetta team
Πως η βία στο Σικάγο θυμίζει τη Συρία
Ο ανταποκριτής του BBC, Ίαν Πάνελ, έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη που μαστίζονται από τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Συρίας.
Στη τελευταία του αποστολή, ταξίδεψε από την Ουάσινγκτον όπου ζει, στο Σικάγο προκειμένου να ανακαλύψει τί κρύβεται πίσω από την αύξηση των ανθρωποκτονιών στην αμερικανική μεγαλούπολη. Αντίπαλες συμμορίες, μικρές και μεγάλες, έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο, κυρίως στο νότιο και δυτικό τμήμα του Σικάγο, με θανάσιμες συνέπειες. Ενώ, όπως υπογραμμίζει, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ενός ενεργού πολέμου, όπως αυτού στη Συρία, και της κατάστασης στο Σικάγο, ο Πάνελ παρατήρησε κάποιες ομοιότητες.
«Ο κόσμος ζει με μία απειλή ή στοιχεία κινδύνου και ενώ ο βαθμός τους διαφέρει, είναι κάτι που οι πολίτες έχουν κοινό και στα δύο μέρη. Εξωτερικά, μπορεί να πας σε ζώνες πολέμου και τις ημέρες που δεν συμβαίνει κάτι, όλα να φαντάζουν φυσιολογικά. Αυτό που μου προκαλεί έκπληξη - αυτό το βλέπεις και στο Σικάγο και σε μέρη όπως η Συρία - είναι ότι ο κόσμος, θα είναι έξω στον δρόμο, θα ψωνίζει, αλλά ξέρει τους κανόνες. Όταν αρχίζουν τα προβλήματα, θα φύγουν αμέσως. Ξαφνικά όλοι εξαφανίζονται» είπε ο Πάνελ, στη δημοσιογράφο του BBC, Τζέσικα Λάσενχοπ.
«Πουθενά αλλού δεν έχω δει τόσα πολλά όπλα στα χέρια πολιτών εκτός ζώνης πολέμου, όπως στο Σικάγο. Πουθενά δεν έχω συναντήσει αυτή την ετοιμότητα για χρήση όπλων, εκτός ζώνης πολέμου, όπως στο Σικάγο. Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν όπλα και τα χρησιμοποιούν με το παραμικρό. Σε μία ζώνη πολέμου θεωρείς λογικό να οπλοφορεί ο κόσμος, είσαι έτοιμος να τα χρησιμοποιήσεις και η πιθανότητα να βρεθείς σε μία κατάσταση που θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις είναι μεγάλη. Στο Σικάγο, βλέπεις παιδιά που χειραφετούνται από τα όπλα, που χειραφετούνται από τους πυροβολισμούς, τους δίνεται ένα κύρος που αλλιώς δεν μπορούν να αποκτήσουν» είπε
«Στη Συρία, υπάρχουν πολλοί νέοι υπο-απασχολούμενοι ή άνεργοι άνδρες, που στρατολογήθηκαν σε οργανώσεις ανταρτών, όχι επειδή πίστευαν στον αγώνα τους αλλά επειδή τους προσέδιδε κύρος. Το ίδιο συμβαίνει και στο Σικάγο - είναι το ίδιο με τις συμμορίες. Η παιδική ηλικία τελειώνει πρόωρα και στις δύο αυτές περιοχές. Οι άνθρωποι που διαιωνίζουν τη βία καταλήγουν να μην ενδιαφέρονται. Για εκείνους είναι "παράπλευρες απώλειες". Στο Σικάγο παράπλευρη απώλεια ήταν η εξάχρονη Τακάρα Μόργκαν που πυροβολήθηκε στην κοιλιά καθώς έπαιζε έξω από το σπίτι της και στη Συρία παράπλευρη απώλεια είναι επίσης τα παιδιά στα νεκροτομεία που σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς ή βομβαρδισμούς καθώς έπαιζαν κοντά στα σπίτια τους. Η βία δεν προκαλεί πια εντύπωση» προσέθεσε ο Πάνελ.

Πηγή: tovima.gr