H κυβέρνηση κάνει σχέδια για το «νέο ΕΝΦΙΑ» από το 2017

Gazzetta team
H κυβέρνηση κάνει σχέδια για το «νέο ΕΝΦΙΑ» από το 2017
ΕΝΦΙΑ και το 2017, από 2018 και… βλέπουμε ο «νέος δίκαιος φόρος. Συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια από το νέο έτος.

Τη γνώριμη τακτική της μετατόπισης βαρών από τους πολλούς στους λίγους –με προφανή πολιτικά οφέλη αλλά και αύξηση του ρίσκου για περιορισμό της εισπραξιμότητας του φόρου- προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ του 2017. Ο πρωθυπουργός έγινε αρκετά αναλυτικός στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ εξαγγέλλοντας ουσιαστικά έως και μηδενισμό της φορολογικής επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες που πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Η εξαγγελία, αφορά ακόμη και ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες –πρόκειται γι’ αυτούς που πληρούν τα κριτήρια της έκπτωσης του 50%- και κοστίζει όχι περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ. Ακόμη και αυτό το ποσό όμως θα πρέπει να αναπληρωθεί καθώς οι δανειστές δεν θα δεχτούν περαιτέρω μείωσης του συνολικού ποσού βεβαίωσης ειδικά από τη στιγμή που φέτος το ποσό περιορίστηκε στα 3,15 δις. ευρώ (σ.σ. με αποτέλεσμα η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου των 2,65 δις. ευρώ να απαιτεί εκτόξευση του συντελεστή εισπραξιμότητας πάνω από το 83%). Η αναπλήρωση θα γίνει με αυτό που δεν έγινε φέτος: την επιβολή συμπληρωματικού φόρου και στα αγροτεμάχια, η αθροιστική αξία των οποίων «φουσκώνει» την περιουσία των Ελλήνων –όπως αυτή αποτιμάται σε όρους τιμών της εφορίας- κατά τουλάχιστον 120 δις. ευρώ. Το μέτρο, μπορεί να αποφέρει έως και 270 εκατ. ευρώ.

Το ποσό, αφήνει το περιθώριο στο υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει ακόμη και «μειωτικούς συντελεστές» ώστε να αποφευχθεί η αποστολή εκκαθαριστικών με ακραίες επιβαρύνσεις. Όσον αφορά στο σενάριο αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο κατοχής τύπου «ΦΜΑΠ» (σ.σ. ίσχυσε μέχρι και το 2012) που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, αυτό μετατίθεται για το 2018. Για την ακρίβεια τουλάχιστον μέχρι το 2018 καθώς η συγκεκριμένη χρονιά θα είναι η κρίσιμη από δημοσιονομικής άποψης με τον «πήχη» του πρωτογενούς πλεονάσματος να διαμορφώνεται στο 3,5% κάτι που καθιστά εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο η τρόικα θα επιτρέψει την αντικατάσταση ενός φόρου που αποφέρει πάνω από το 5,5-6% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας.

Η πρωθυπουργική εξαγγελία, επί της ουσίας αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

· Tο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 9.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

· Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.

· Tο σύνολο της αξίας των ακινήτων όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

· Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Η τελευταία εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ανέδειξε περισσότερους από ένα εκατομμύριο δικαιούχους. Γι’ αυτούς, το ποσοστό μείωσης του φόρου θα αυξηθεί από το 50% που είναι σήμερα, ακόμη και στο 100% εφόσον φυσικά υπάρξει ο … δημοσιονομικός χώρος. Όσον αφορά από την άλλη στην επιβολή του συμπληρωματικού φόρου επί των αγροτεμαχίων, αυτή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δρομολογηθεί η εκ νέου υποβολή (ή διόρθωση) των Ε9 από τους 3,9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.


Πηγή: thetoc.gr