Ισχυρότατη πυρηνική δοκιμή στη Β. Κορέα

Gazzetta team
Ισχυρότατη πυρηνική δοκιμή στη Β. Κορέα
Για αυτοκαταστροφική πρόκληση μίλησε η πρόεδρος της Ν. Κορέας - Συναγερμός σε όλες τις γύρω χώρες αλλά και σε ΗΠΑ

Τελικά αυτό που ανακοινώθηκε αρχικά ως σεισμός ήταν η πέμπτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και μάλιστα η ισχυρότερη μέχρι τώρα. Λίγα λεπτά μετά τις 7 ώρα Ελλάδος η κρατική τηλεόραση της χώρας ανακοίνωσε την επιτυχή διεξαγωγή της πυρηνικής δοκιμής, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.


Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ήταν εκείνο που κατέγραψε τον σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στα ΒΑ της Β. Κορέας. Το γεγονός ότι η δόνηση είχε μηδενικό εστιακό βάθος είχε ως αποτέλεσμα να βγουν αμέσως συμπεράσματα.

Η Νότια Κορέα από την πρώτη στιγμή μίλησε για πυρηνική δοκιμή και οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, καθώς μία τέτοια δοκιμή παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

Η πρόεδρος της Ν. Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συνομίλησε με τον Μπαράκ Ομπάμα και δήλωσε ότι η πυρηνική δοκιμή είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για την κίνδυνο» του Κιμ Γιονγκ Ουν που αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Εκρηξη κιλοτόνων!

Η έκρηξη από τη δοκιμή ήταν πολύ δυνατή και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Σεούλ είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα», σύμφωνα με πηγή του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Αμυνας. Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων. Οι αρχικές αναλύσεις της δοκιμής που είχε κάνει η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο του 2016 εμπεριείχαν μια εκτίμηση περί μιας βόμβας ισχύος μόλις 6 κιλοτόνων.

Εντονη ανησυχία υπάρχει και στην Ιαπωνία, η οποία επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Β. Κορέα.

Πηγή protothema.gr