Mεγάλες πυρκαγιές σε Χίο, Μενίδι και Ασπρόπυργο (vids)

Gazzetta team
Mεγάλες πυρκαγιές σε Χίο, Μενίδι και Ασπρόπυργο (vids)
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η φωτιά ξεκίνησε από χαράδρα και γρήγορα και λόγω των θυελλωδών ανέμων επεκτάθηκε.

Συναγερμός στην πυροσβεστική υπηρεσία από τρεις μεγάλες φωτιές, δύο στην Αττική και ένα τρίτο μέτωπο στο νησί της Χίου.

Η μια φωτιά μαίνεται στο Μενίδι στην περιοχή Πλάτωνας και προς στιγμήν απείλησε σπίτια. Ξέσπασε στις 3 τη νύχτα και οι κάτοικοι βγήκαν με τα λάστιχα στα χέρια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η φωτιά ξεκίνησε από χαράδρα και γρήγορα και λόγω των θυελλωδών ανέμων επεκτάθηκε.

Η φωτιά αυτή την ώρα είναι σε ύφεση σύμφωνα με την πυροσβεστική. Επι τόπου βρίσκονται 52 πυροσβέστες 29 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 οχήματα του δήμου.

Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, η φωτιά ξεκίνησε από χαράδρα που οδηγεί στην οδό Πάρνηθος και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την πλαγιά καίγοντας θάμνους και πουρνάρια. Πλέον έχει κατεύθυνση προς την περιοχή της Ζωής, στα Άνω Λιόσια, απειλώντας μάλιστα και σπίτια.

Aσπρόπυργος

Μάχη με τις φλόγες και το δυνατό άνεμο έδιναν όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Ρουπάκι Ασπροπύργου Αττικής, όπου από αργά χθες το βράδυ βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά σε πευκόφυτη περιοχή. Οπως τόνισε, πριν από λίγο, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν υπάρχει κίνδυνος έως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, για κατοικημένες περιοχές.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν πλέον 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων, 2 υδροφόρα οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Χίος

Στην Χίο η φωτιά μαίνεται ανάμεσα σε τρία χωριά. Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πέρασε από το χωριό Σιδηρούντα και υπάρχουν πληροφορίες για έξι τραυματίες από την φωτιά. Επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 9 πεζοπόρο, 9 ΟΤΑ, 28 εθελοντές, 5 Βυτιοφόρα Ιδιωτικά, 4 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος.

Μεταξύ των τραυματιών και μία 64χρονη η οποία δίνει μάχη για τη ζωή καθώς όπως είπε η πρόεδρος του νοσοκομείου του νησιού στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ φέρει εγκαύματα σε ποσοστό 70% και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αεροδιακομιδή της στην Αθήνα. Σε σοβαρή κατάσταση σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες νοσηλεύεται ακόμη ένας εγκαυματίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού Σταμάτης Κάρμαντζης δήλωσε πως η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Σιδηρούντα με συνέπεια τους έξι τραυματισμούς πολιτών, καθώς παρέμειναν στο χωριό και μάλιστα βγήκαν από τα σπίτια τους.

Όπως αναφέρει το τοπικό site astraparis.gr, το ξημέρωμα της Παρασκευής, 26 Αυγούστου 2016, βρίσκει την μεγάλη πυρκαγιά της Σιδηρούντας να βρίσκεται νότια του χωριού προς το Μετόχι, αλλά και βόρεια υπάρχει ένα σοβαρό μέτωπο.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού το εγκατέλειψαν και κινήθηκαν προς το Μετόχι, ενώ στα σπίτια τους έμεινε μικρός αριθμός που εγκλωβίστηκαν, γιατί είχαν κλείσει σχεδόν πλήρως και οι δύο κατευθύνσεις (προς Κατάβαση και προς Μετόχι).

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μια γυναίκα τραυματίσθηκε από πτώση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χίου, ενώ ένας άνδρας που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από ασθενοφόρο του Νοσοκομείου που έσπευσε στην Σιδηρούντα.

Μέσα στο χωριό η φωτιά προξένησε ζημιές σε μικρό αριθμό κατοικιών στην άκρη του χωριού, ενώ στην έξοδο προς το Λιθί κάηκε ολοσχερώς ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Στην διαδρομή από τον κόμβο με τον επαρχιακό δρόμο Χίου – Βολισσού έως και την Σιδηρούντα υπάρχουν ακόμα μεμονωμένες αλλά σοβαρές εστίες, οι οποίες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε δασικές εκτάσεις και σε καλλιέργειες.

Στα άλλα μέτωπα και συγκεκριμένα προς την περιοχή Αψηλές και προς την Βολισσό φαίνεται ότι έχουν περιορισθεί οι φλόγες, χωρίς – ωστόσο – να μπορεί να πει κανείς ότι έχουν τεθεί υπό έλεγχο, αφού παρά την μείωση της έντασης του ανέμου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες παντού και μπορεί να δημιουργήσουν νέες μεγάλες εστίες πυρκαγιάς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω του μεγάλου μετώπου που κάλυπταν οι φλόγες, πολλά χιλιόμετρα, αλλά και των ισχυρών ανέμων και της νύκτας ήταν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ουσιαστικά, τα μεγάλα μέτωπα έσβηναν μόνα τους, αφού είχαν κατακάψει ό,τι έβρισκαν μπροστά του.

Λίγο μετά τις 6.30 το πρωί της Παρασκευής έκανε την εμφάνισή του το πρώτο ελικόπτερο, που σταθμεύει στο αεροδρόμιο της Χίου, ενώ αναμένονται και άλλες εναέριες δυνάμεις.


Πηγή: thetoc.gr