Τσίπρας: Η Ελλάδα αντιμετώπισε αποτελεσματικά το προσφυγικό

Τσίπρας: Η Ελλάδα αντιμετώπισε αποτελεσματικά το προσφυγικό

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τους οποίους συζήτησε για το Προσφυγικό και εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας για την καλή υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων, τη στιγμή που άλλα κράτη της Ευρώπης κλείνουν τα σύνορά τους.

Τσίπρας: Η Ελλάδα αντιμετώπισε αποτελεσματικά το προσφυγικό

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και όχι μόνο και στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας την οποία χαρακτήρισε την πιο ασφαλή, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. «Δώσαμε ηχηρή απάντηση σε όσα κράτη εκτός και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητούν το πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα δικαιολογώντας από μεριά τους απαράδεκτες τακτικές και ενεργοποιώντας φοβικά σύνδρομα» τόνισε με αφορμή την ολοκλήρωση της προκαταγραφής προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Από τη μεριά του ο κ. Γκράντι δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται για δεύτερη φορά αποστολή της Ύπατης Αρμοστείας σε μια χώρα και αυτό αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Ύπατη Αρμοστεία αλλά και την υποστήριξη στον ελληνικό λαό, τους θεσμούς και την κυβέρνηση της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι «σε μια ήπειρο, σε έναν κόσμο που αποδείχτηκε κλειστός ως και εχθρικός έναντι των προσφύγων, η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης».

 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών κρίσιμο και τόνισε πως η συνεργασία Ύπατης Αρμοστείας και κυβέρνησης θα βελτιωθεί και θα γίνει πιο αποτελεσματική. Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψή του τον επόμενο μήνα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη όπου θα προσπαθήσει να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Επίσης, επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί μια μόνιμη λύση όχι στο Προσφυγικό αλλά στον πόλεμο της Συρίας.

Ο κ. Γκράντι ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για την έως τώρα στάση της Ελλάδας στο Προσφυγικό και είπε ότι και η Ιταλία έχει βοηθήσει τους πρόσφυγες και έτσι και οι δυο χώρες δείχνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη την αλληλεγγύη.

Παράλληλα, σε μηνύματά του στο twitter, ο κ. Τσίπρας σημείωσε με αφορμή τη συνάντηση: «Η Ελλάδα αντιμετώπισε αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα, παρά τις δυσκολίες. Πρόκειται για ένα διεθνές ζήτημα το οποίο απαιτεί μόνιμες λύσεις. Συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κ. Φίλιπο Γκράντι».

Πηγή: newsbeast.gr

Best of internet