Χωριό στην Αλάσκα βυθίζεται στον παγωμένο ωκεανό

Gazzetta team
Χωριό στην Αλάσκα βυθίζεται στον παγωμένο ωκεανό
Η άνοδος της στάθμης των νερών έχει αρχίσει να επηρεάζει δυναμικά τη ζωή των ντόπιων κατοίκων - Οργανώνεται επιχείρηση για τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα.

Ένα ολόκληρο χωριό βουλιάζει στον παγωμένο ωκεανό της Αλάσκας, αναγκάζοντας τους 600 κατοίκους του μεταφερθούν εσπευσμένα προς την ενδοχώρα.

Η άνοδος της στάθμης των νερών έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην περιοχή, ενώ το λιώσιμο των πάγων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Το νερό έχει ανέβει και παρασύρει τα πρώτα σπίτια στην ακτή, γεγονός που ώθησε τις αρχές να εκκενώσουν την περιοχή. Ωστόσο, το κόστος μεταφοράς του χωριού Σίσμαρεφ ανέρχεται στα 180 εκατ. δολάρια και προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί οι πόροι, ενώ ο χρόνος και η... στάθμη του νερού πιέζουν ασφυκτικά.

Οι τοπικές αρχές έθεσαν το ζήτημα της μεταφοράς σε ψηφοφορία, προκειμένου να αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι αν θέλουν να μείνουν ή να μεταφερθούν. Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, 89 ενήλικες ψήφισαν να μεταφερθεί ο οικισμός και άλλοι 78 ψήφισαν να παραμείνουν.

Η Αλάσκα αποτελεί μέλος των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αρχές των οποίων πραγματοποίησαν έρευνα, διαπιστώνοντας πως τουλάχιστον 31 οικισμοί έχουν υποστεί ή θα υποστούν τις συνέπειες από την άνοδο της στάθμης των νερών, καθώς μεγάλα κομμάτια της ηπείρου βουλιάζουν στον ωκεανό, ενώ λιώνουν με γοργό ρυθμό οι πάγοι.

Το 2002 είχε τεθεί το πρώτο θέμα μεταφοράς του οικισμού, αλλά τότε απορρίφθηκε λόγω του υψηλού κόστους. Με την πάροδο των χρόνων η κατάσταση χειροτέρευσε και πλέον θεωρείται επιβεβλημένη η μετακίνηση.

Πηγή: protothema.gr