ASUS ROG Spatha: Ένα gaming mouse που κάνει τα πάντα

Gazzetta team
ASUS ROG Spatha: Ένα gaming mouse που κάνει τα πάντα
Πόσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να δώσετε για την αγορά ενός gaming mouse; Πόσα περιμένετε να προσφέρει ένα mouse που σας έφαγε το μέγιστο budget που μπορείτε να καταναλώσετε;

Η απάντηση είναι απλή. Δεν έχετε ιδέα. Μη βιαστείτε να μας κακολογήσετε, γιατί θα βγάλουμε τη σπάθα. Ή μάλλον το Spatha. Η νέα πρόταση της ASUS στα gaming mice έχει περίπου ελληνική ονομασία. Ανήκει στην κατηγορία ROG της εταιρίας, ονομάζεται Spatha και η αλήθεια (αλλά και η προβλέψιμη ατάκα) είναι πως είναι καλά ακονισμένο. Η αρκετά μεγάλη του συσκευασία περιλαμβάνει πολλά. Το ίδιο το ποντίκι, βάση φόρτισης (που λειτουργεί και ως wireless receiver), κάθετη βάση στήριξης για την προαναφερθείσα βάση, 2 καλώδια micro USB (το ένα προορίζεται για μόνιμη χρήση στη βάση φόρτισης) και αρκετά ακόμα που θα σας αναλύσουμε παρακάτω. Για το ίδιο το ROG Spatha και τα απαραίτητα αξεσουάρ του, υπάρχει και τσαντάκι μεταφοράς που σίγουρα δεν θα επιτρέψει ζημιές με το παραμικρό.

Το ROG Spatha έχει πάντως πιο ιδιόρρυθμο χαρακτήρα απ' όσο περιμένετε. Είναι και ασύρματο αλλά και ενσύρματο. Όποτε θέλετε μπορείτε να “κουμπώσετε” το ένα εκ των δύο καλωδίων USB της συσκευασίας (ασφαλώς αυτό με την υφασμάτινη επένδυση) και να μην ανησυχείτε για διάρκεια μπαταρίας. Κάνοντας αυτό ενεργοποιείτε αμέσως ένα από τα μεγάλα προτερήματα του Spatha, μιας και σε wired mode υποστηρίζει 2000Hz polling rate, κάνοντας αντιληπτή την κάθε σας κίνηση. Ασφαλώς και δεν θα καταλάβετε διαφορά σε κάτι άλλο πέραν του gaming, και ακόμα και εκεί μάλλον μόνο ο πιο έμπειρος παίκτης θα καταλάβει πλήρως τη διαφορά από τα 1000Hz του wireless mode. Για όποιον όμως μπορεί να το εκμεταλλευτεί, είναι σίγουρα κάτι αξιοσημείωτο.

Το ζήτημα των Hz είναι η μοναδική πραγματική διαφορά των wireless και wired modes του ROG Spatha (αφήνοντας ασφαλώς στην άκρη το αναμενόμενο ζήτημα της μπαταρίας). Και στις δύο του μορφές έχετε ένα αρκετά μεγάλο ποντίκι, αποκλειστικά για δεξιόχειρες, όπου η ASUS υποστηρίζει πως είναι κατάλληλο τόσο για συμβατικό, όσο και για “claw” grip. Το χέρι του γράφοντα είναι μεγαλύτερο απ' όσο θα έπρεπε και παραδοσιακά δύστροπο, αλλά το ROG Spatha κατάφερε να γίνει ένα πολύ βολικό μαξιλαράκι. Τα 12 συνολικά προγραμματιζόμενα πλήκτρα του δεν θα αφήσουν παράπονο σε κανέναν, αν και αυτά που “ανήκουν” στον αντίχειρά σας ίσως μπλέξουν λίγο την κατάσταση. Για λόγους αισθητικής (το Spatha είναι γεμάτο γωνίες) η ASUS επέλεξε να εστιάσει περισσότερο στο σχεδιασμό των side buttons, δίνοντάς τους περίεργο τριγωνικό σχήμα και επιτρέποντας στην καθαρή λειτουργικότητα να της ξεφύγει κάπως. Το περίεργο σχήμα τους απαιτεί έτσι κι αλλιώς λίγη συνήθεια, αλλά τελικώς θα καταφέρετε να δουλέψετε άνετα με όλα, πέραν των 2 μεσαίων του σχηματισμού. Η θέση τους κάνει κάπως δύστροπη την “ανακάλυψή” τους χωρίς λίγο ψάξιμο, οπότε ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Δεν θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα τα κύρια πλήκτρα του μιας και ανταποκρίνονται σωστά σε κάθε πάτημα, έχουν μεγάλη επιφάνεια, οπότε δεν υπάρχει καμία δυσκολία στο να τα χρησιμοποιήσετε, ενώ η ASUS προσφέρει 2 επιπλέον switches στη συσκευασία που υπόσχονται αντοχή 20 εκατομμυρίων clicks. Για να τα αντικαταστήσετε τα υπάρχοντα, αρκεί ξεβίδωμα 4 βιδών στον πάτο του Spatha (το απαραίτητο κατσαβιδάκι συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία) και η αφαίρεση του πάνω τμήματος του ποντικιού ώστε να αποκαλυφθεί όλο του το εσωτερικό. Ασφαλώς αυτή η ενέργεια δεν ακυρώνει την εγγύηση της συσκευής. Αυτό που σίγουρα θα καταστρέψει κάτι μέσα σας είναι τα 8200 DPI που υποστηρίζει το Spatha και που δεν θα αφήσουν παράπονα σε κανέναν. Το συνοδευτικό software (ARMORY) επιτρέπει να ορίσετε 2 διαφορετικά DPI settings στο απαραίτητο πλήκτρο και πατώντας το να επιλέγετε είτε το ένα είτε το άλλο (υπάρχει φωτεινή ένδειξη για να ξέρετε ποιο mode είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή).

Τη συγκεκριμένη λειτουργία μπορείτε να την εκτιμήσετε σε κάθε χρήση του mouse, μιας και η εναλλαγή είναι σωστή, χωρίς κανένα πρόβλημα και πολύ πιο εμφανής από τα Hz. Το προαναφερθέν software είναι αυτό που δίνει ουσιαστικά γοητεία στο ROG Spatha μιας και μέσω αυτού μπορείτε να ρυθμίσετε τα πάντα: Profiles (που αποθηκεύονται στο ίδιο το mouse), macro keys, ταχύτητα κύλισης του κέρσορα, φωτισμό, DPI, polling rate, ακόμα και το αν ο κέρσορας κινείται αυστηρά σε δύο κάθετους άξονες και όχι “παντού” στην οθόνη. Μάλιστα το ARMORY θυμάται τα settings σας τόσο για wired όσο και για wireless modes οπότε δεν θα σας εκθέσει ποτέ. Συνολικά μιλάμε για απροβλημάτιστο και σωστά δομημένο software που δεν χρειάζεται μάλιστα και ιδιαίτερο κόπο για να το μάθετε.

Το ποντίκι διαθέτει τρεις διαφορετικές φωτιζόμενες περιοχές και ακόμα μια βρίσκουμε στη βάση φόρτισης. Η τελευταία χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως notification center, αλλάζοντας χρώμα ανάλογα με το επίπεδο της μπαταρίας του Spatha (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο). Η ίδια ακριβώς λειτουργία παρέχεται και στο ίδιο το ποντίκι, κάνοντας πιο εύκολο να ξέρετε πότε πρέπει να το βάλετε στην “πρίζα”. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε το Spatha πραγματικό «πανηγύρι», ορίζοντας ό,τι χρώμα θέλετε (μέσω του RGB color circle), σε όποιο φωτιζόμενο σημείο επιθυμείτε και με οποιοδήποτε εφέ σας αρέσει (breathing, random color circling κ.λπ.). Ασφαλώς όλα τα παραπάνω δεν δημιουργούν κανένα ζήτημα σε wired mode. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο όταν το καλώδιο απουσιάζει.

Ο φωτισμός είναι κάτι που καταναλώνει αρκετή μπαταρία οπότε η (ενσωματωμένη) μπαταρία του ROG Spatha μπορεί να στραγγιχτεί με μόλις 1,5 μέρα χρήσης με ενεργοποιημένο φωτισμό. Προς μεγάλη μας έκπληξη η απόλυτη απενεργοποίηση του φωτισμού έφτασε τη διάρκεια αυτονομίας του Spatha στις μόλις 3 μέρες και αυτό με λίγο ζόρι. Στην πράξη αν είστε φίλοι του φωτισμού, θα πρέπει κάθε βράδυ να ξεκουράζετε το ποντίκι σας στην (ιδιαίτερα εντυπωσιακή και μαγνητική) κάθετη βάση φόρτισης, ενώ αν δεν σας εντυπωσιάζουν τα λαμπάκια, ίσως να το κάνετε κάθε δεύτερη ημέρα. Το ακόμα πιο λυπηρό είναι πως οι παραπάνω χρόνοι βγαίνουν με χρήση “λίγων” DPI και Hz, αλλά και με χρήση sleep ώστε να σώσουμε ότι μπορούμε.

Ελπίζουμε να διαβάσατε καλά όλα τα παραπάνω γιατί αν ενδιαφέρεστε, θα πρέπει να καταβάλετε 180 ευρώ για να τα αποκτήσετε. Το ASUS ROG Spatha γίνεται έτσι αντικείμενο για λίγους αλλά τα συμπεράσματα είναι πολλά. Αυτήν τη στιγμή είναι η ναυαρχίδα της ASUS στην κατηγορία και παρόλο που η ασύρματη φύση του είναι κομμάτι της γοητείας του, δείχνει περισσότερο φτιαγμένο για καλωδιωμένες καταστάσεις. Εκεί άλλωστε δίνει τον καλύτερό του εαυτό, χωρίς να σημαίνει πως το wireless mode είναι κατώτερο των περιστάσεων. Κάθε άλλο. Μοιάζει όμως περισσότερο σαν φανταχτερό αξεσουάρ, ειδικά με τη στιλάτη βάση φόρτισης αλλά και την τόσο δυσάρεστη διάρκεια μπαταρίας σε κάθε περίσταση.

Ταυτόχρονα η διπλή του φύση το κάνει κατάλληλο για πολύ περισσότερους, μιας και ανάλογα με το που πέφτει το ζύγι του καθενός, το ποντίκι μπορεί να προσαρμοστεί. Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία της ASUS με το Spatha. Για εμάς είναι ότι καταφέραμε να γράψουμε ολόκληρο το κείμενο, χωρίς να πούμε την αναμενόμενη ατάκα: THIS IS SPATHA!

Πηγή: enternity.gr