+slo-gun

Μουζάλας: 2.000 οι πρόσφυγες που θα πάνε στην Κρήτη

Μουζάλας: 2.000 οι πρόσφυγες που θα πάνε στην Κρήτη

Μουζάλας: 2.000 οι πρόσφυγες που θα πάνε στην Κρήτη

Διαψεύδει τις αναφορές για μεταφορά 3.000 μεταναστών από τη Γερμανία μιλώντας για χυδαίο λαϊκισμό - «Η Αμυγδαλέζα δεν έκλεισε ποτέ», επισήμανεa  

Διαψεύδει τα περί μεταφοράς 5.000 προσφύγων στην Κρήτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κάνοντας λόγο για εγκατάσταση το πολύ 2.000 μεταναστών στο νησί του Αιγαίου. Μάλιστα ο κ. Μουζάλας σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι πρόσφυγες θα μετακινηθούν από την υπόλοιπη Ελλάδα και όχι από το Βερολίνο, όπως έγινε γνωστό, μιλώντας για χυδαίο λαϊκισμό «που στηρίζεται πάνω σε φαντασιώσεις και συνειδητά ψέματα που οδηγούν σε αντεθνική στάση». Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, είπε, συμπληρώνοντας πως είχε συνάντηση με τον ομόλογο του Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Λότερ Ντε Μεζιέρ στη Γερμανία. «Δεν υπάρχει Δουβλίνο που να εφαρμόζεται, αντί γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια για νέο κανονισμό, και στο Σεπτέμβριο θα πάω στη Γαλλία γι’ αυτό το πράγμα» σχολίασε, προσθέτοντας ότι για το θέμα διαμορφώνεται επιτροπή με Γαλλία, Μάλτα και άλλες χώρες, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλο. 

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κέντρου «οικειοθελούς κράτησης» στην Αμυγδαλέζα επιβεβαίωσε την πληροφορία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Αμυγδαλέζα δεν έχει κλείσει ποτέ. 

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός είπε ότι για τη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας στην Κρήτη «τίποτε πιο φανερό από αυτό (τη σύσκεψη) δεν υπήρξε». «Πήρα τηλέφωνο τον δήμαρχο Ηρακλείου και επειδή ήταν τουριστική περίοδος τον παρακάλεσα να κάνουμε μια σύσκεψη με τον περιφερειάρχη και τους τέσσερις δημάρχους των μεγάλων δήμων για να συζητήσουμε αυτό που συζητάμε: Πώς στη δεύτερη φάση θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων όσο πιο ισομοιρασμένα γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Ήταν εξαιρετική σύσκεψη πήρα κι εγώ απαντήσεις» ανέφερε. 

Ο Γιάννης Μουζάλας εξαπέλυσε επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη για τις δηλώσεις του επίσης στον ΣΚΑΙ κατά τις οποίες οι πρόσφυγες που θα οδηγηθούν στην Κρήτη θα είναι τουλάχιστον 5.000. «Ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να μοιραστούν παντού οι μετανάστες; πρέπει να τους έχει όλους ο Τζιτζικώστας, ο Αγαπητός, ο Μπακογιάννης; Ο κ. Τζιτζικώστας έχει 40% των προσφύγων στην περιφέρειά του... Βάλανε γερές πλάτες και είναι ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και ζήτησε συγγνώμη που δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη άλλοι δήμαρχοι της Κρήτης, όπως ο δήμαρχος Χερσονήσου.

«Πολλοί δήμοι λένε ότι οι μετανάστες πρέπει να πάνε σε έναν άλλο δήμο» σχολίασε σκωπτικά. «2.000 μάξιμουμ θα πάνε για την Κρήτη εφόσον χρειαστεί οι πόροι έχουν βρεθεί με χρηματοδότηση από κυβέρνηση και μέρος της από ΕΕ... Στη Θήβα θα πάνε 1.000 μετανάστες... Ο πανικός δημιουργεί λαϊκισμό που θα οδηγήσει τελικά σε αυτό που φοβούνται» παρατήρησε. 

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι κατά τη σύσκεψη που έγινε στην Κρήτη έγινε λόγο για όσο το δυνατόν κατά μικρότερες δομές, όπου είναι δυνατόν σε σπίτια και ξενοδοχεία τα οποία ρημάζονται. «Βρήκα εξαιρετικό κλίμα απαιτήσεων, λογικό όπως οι μετανάστες να είναι οικογένειες, όμοιου θρησκευτικού και εθνοτικού προσανατολισμού» είπε. 

Σε ό,τι αφορά την Αμυγδαλέζα ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει κλείσει ποτέ... ήταν τόσο παραμελημένη που χρησιμοποιούνταν ένα μικρό κομμάτι». Όπως εξήγησε, ανασκευάζεται μικρό κομμάτι της δομής που μπαίνει στο πρόγραμμα του Διεθνούς Γραφείου Μετανάστευσης για οικειοθελή μεταφορά των μεταναστών στις πατρίδες τους. «Είναι μερικές εκατοντάδες ανά εβδομάδα, όχι χιλιάδες, πρέπει να είναι υπό κράτηση ώστε να είναι περιφρουρούμενοι είναι ειδική κατάσταση» διευκρίνισε. 

Πηγή: protothema.gr

Best of internet