Το νέο... πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ετοιμάζει το Μαξίμου

Gazzetta team
Το νέο... πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ετοιμάζει το Μαξίμου
Τι θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από την Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι επόμενοι σταθμοί της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι το φθινόπωρο.

Ένα νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης προετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της παρουσίας του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση στις αρχές του Σεπτέμβρη, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές που προχωρά η κυβέρνηση σε κοινωνικό, θεσμικό και οικονομικό επίπεδο. Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να αποφεύγουν όπως ο …διάολος το λιβάνι, να αναφερθούν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης καθώς ξυπνούν οι μνήμες της αθέτησης σημαντικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ όπως την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης ή την επαναφορά του βασικού μισθού στα επίπεδα πρό κρίσης, παρόλαυτά οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού προετοιμάζονται για την παρουσίαση στην συμπρωτεύουσα, μικρών αλλά σημαντικών έργων που έχουν γίνει ανά την επικράτεια, καθώς και των μέτρων που έχουν ληφθεί για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο εκδόθηκε και το χτεσινό Non paper του Μαξίμου όπου παρουσιάζει μικρές δράσεις και έργα τα οποία χαίρουν της αποδοχής του κόσμου όπως τα νοσοκομείο στην Σαντορίνη ή το αεροδρόμιο της Πάρου. Καταλήγει μάλιστα με την έκφραση « το καραβάνι προχωρά» θυμίζοντας την παροιμία που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός ότι «τα σκυλιά γαυγίζουν, το καραβάνι προχωρά» συμβολίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει την πολιτική της στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσία του Πρωθυπουργού στην Έκθεση Θεσσαλονίκης μετά και τα τελευταία γεγονότα με την εμφάνιση αντιεξουσιαστών σε εκκλησίες κατά την διάρκεια της λειτουργίας αλλά και τον... πόλεμο που ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή του νόμου και της τάξης …αλά αριστερά.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει από την Έκθεση της Θεσσαλονίκης τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στο κοινωνικό πεδίο αλλά και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις θεσμικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. «Η έκθεση της Θεσσαλονίκης αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία για την παρουσίαση της στρατηγικής της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα ενόψει της διαπραγμάτευσης για την 2η αξιολόγηση», σημειώνει στο TheToc.gr κυβερνητικό στέλεχος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μ. Μαξίμου, από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι και τα τέλη του Οκτώβρη θα υπάρξουν τρία – γεγονότα σταθμοί τα οποία είναι:
Η Έκθεση Θεσσαλονίκης (αρχές Σεπτέμβρη): στην συμπρωτεύουσα ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα μέτρα κοινωνικής ανακούφισης που έχει λάβει η προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, ξεδιπλώνοντας το κυβερνητικό μεταρρυθμιστικό έργο στους τομείς της ανάπτυξης, της κοινωνίας αλλά και των θεσμών με την ψήφιση του εκλογικού νόμου και την έναρξη της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη η Θεσσαλονίκη θα σηματοδοτήσει μία …νέα αρχή για την κυβέρνηση ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.


Η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης για την 2η αξιολόγηση (εκκίνηση τον Σεπτέμβριο): ήδη οι υπουργοί Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης και Γ. Κατρούγκαλος διαμορφώνουν την γραμμή της κυβέρνησης για την 2η αξιολόγηση ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί η ελληνική πλευρά, ομαδικές απολύσεις ή περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, χαράσσοντας νέες διαχωριστικές γραμμές κυρίως στα εργασιακά που αποτελούν και το βασικό θέμα των συζητήσεων.


Το συνέδριο του κόμματος (13- 16 Οκτωβρίου): στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να «σφραγίσει» την παντοδυναμία του στον ΣΥΡΙΖΑ και να απομονώσει τις ομάδες και τις τάσεις που δεν κατανοούν τον νέο κυβερνητικό ρόλο που διαδραματίζει το κόμμα. Παράλληλα θα τεθούν οι βάσεις για την διεύρυνση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναμένεται να τεθούν και από το κόμμα, οι κόκκινες γραμμές που πρέπει να έχει η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Πηγή: thetoc.gr