Για πέντε μόνο μήνες τα 2 από τα 5 «αντίδωρα» του ΕΚΑΣ

Gazzetta team
Για πέντε μόνο μήνες τα 2 από τα 5 «αντίδωρα» του ΕΚΑΣ
Μόνο τα 3 από τα 5 «αντίδωρα» που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους χιλιάδες συνταξιούχους στους οποίους κόπηκε το ΕΚΑΣ θα ισχύουν τελικά έως το τέλος του 2019, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Τα υπόλοιπα μέτρα θεσπίζονται μόνο για 5 μήνες. Αναλυτικά, η τροπολογία ξεκαθαρίζει ότι μέχρι και την τελική κατάργηση της παροχής στο τέλος του 2019 και μόνο σε όσους χάνουν πλήρως το ΕΚΑΣ, προβλέπεται απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Επίσης, σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή του ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους, χορηγείται στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ισόποσο της παροχής. Στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε. Για το 2016 η δαπάνη εκτιμάται σε 580.000 ευρώ. Παράλληλα, και μόνο για το τρέχον έτος θεσπίζονται τα εξής μέτρα:

• Απαλλαγή από την καταβολή της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή άνω των 30 ευρώ μηνιαίως. Η απώλεια εσόδων για τον ΕΟΠΥΥ εκτιμάται στα 18 εκατ.

• Χορήγηση μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας σε όλους όσοι απώλεσαν από 115 ευρώ μηνιαίως και άνω, ισόποσης με το 30% της απώλειας. Η δαπάνη εκτιμάται στα 26,7 εκατ. ευρώ. Οι διατάξεις αρχίζουν να ισχύουν από την 1η Αυγούστου 2016 και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Με άλλη τροπολογία, το αγγελιόσημο καταργείται από τις 15 Σεπτεμβρίου 2016 αντί της 1ης Αυγούστου 2016 που προέβλεπε ο αρχικός νόμος Κατρούγκαλου (άρθρο 38 ν. 4387/2016).

Πηγή: kathimerini.gr