+slo-gun

Το να ψάχνεις Wi-Fi στο αεροδρόμιο είναι αρκετά επικίνδυνο

Το να ψάχνεις Wi-Fi στο αεροδρόμιο είναι αρκετά επικίνδυνο

Το να ψάχνεις Wi-Fi στο αεροδρόμιο είναι αρκετά επικίνδυνο

Πώς η αναζήτηση Wi-Fi θέτει σε κίνδυνο τους επιβάτες διεθνών πτήσεων.

Πολλοί ταξιδιώτες από την Ελλάδα θέτουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε κίνδυνο, καθώς συνδέονται σε μη ασφαλή ασύρματα δίκτυα, λόγω της ανάγκης τους να αποκτήσουν πρόσβαση στο Internet αμέσως μόλις φτάσουν σε μια ξένη χώρα

Καθώς οι πιο βασικές ταξιδιωτικές πληροφορίες (από χάρτες και επιβεβαιώσεις ξενοδοχείων μέχρι λεπτομέρειες για το check-in και τις κάρτες επιβίβασης) είναι όλο και πιο συχνά προσβάσιμες on line (μέσω εφαρμογών ή ενσωματωμένες σε emails), οι διεθνείς ταξιδιώτες συχνά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνδεθούν στο Internet αμέσως μόλις φτάσουν στον προορισμό τους. Πολλοί είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε διαθέσιμη σύνδεση Wi-Fi, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο τους εκθέτει σε κίνδυνο, από το να καταβάλουν ενδεχομένως τέλη περιαγωγής συνδεόμενοι μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Κατά την έξοδό τους από το αεροδρόμιο, σχεδόν οι μισοί Έλληνες (48%) έχουν ήδη συνδεθεί στο Διαδίκτυο, με τους περισσότερους (62%) να συνδέονται με σκοπό να ενημερώσουν την οικογένεια και τους αγαπημένους τους ότι έχουν φτάσει με ασφάλεια, όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας της Kaspersky Lab. Επίσης, σχεδόν πέντε στους δέκα (47%) ισχυρίζονται ότι συνδέονται κυρίως για να «κατεβάσουν» ταξιδιωτικές πληροφορίες. 

Ζητήματα που αφορούν την εργασία (41%) είναι ένας επίσης ισχυρός παράγοντας για την άμεση αναζήτηση πρόσβασης στο Internet, όπως είναι και η επιθυμία σύνδεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (46%). Τέλος, το 35% των Ελλήνων δηλώνει ότι είναι απλώς ενστικτώδης η ανάγκη σύνδεσης στο Διαδίκτυο το συντομότερο δυνατό.

Η σύνδεση και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι τόσο συνηθισμένη, που σχεδόν κανείς δεν κάνει δεύτερες σκέψεις για το πού και το πώς θα συνδεθεί ή ποιος μπορεί να του υποκλέπτει δεδομένα, ακόμη κι όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. Σχεδόν οκτώ στους δέκα Έλληνες (75%) συνδέονται σε μη ασφαλείς, ελεύθερης πρόσβασης συνδέσεις Wi-Fi σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, καφετέριες ή εστιατόρια.

Ωστόσο, όταν κάποιος βρίσκεται μακριά από το σπίτι του και από αξιόπιστα δίκτυα, η έλλειψη προσοχής σε σχέση με την ασφάλεια του δικτύου αποτελεί παιχνίδι στα χέρια των ψηφιακών εγκληματιών. Βάσει της έρευνας, το 13% των Ελλήνων ταξιδιωτών έπεσε θύμα ψηφιακού εγκλήματος όταν βρισκόταν μακριά από το σπίτι, ενώ μόλις το 2% δήλωσε ότι αντιμετώπισε κάποια εγκληματική δραστηριότητα στην πραγματική ζωή.

Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς ότι οι ψηφιακές συνήθειες του καθενός δεν αλλάζουν σχεδόν καθόλου, ούτε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό, ακόμα κι αν είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση σε κινδύνους στα μη ασφαλή δημόσια δίκτυα. Το 37% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί online τραπεζικές υπηρεσίες και πραγματοποιεί online αγορές μέσω Wi-Fi δικτύων ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό.

Σε σχέση με τα παραπάνω ευρήματα, ο Ευγένιος Κασπέρσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab, σχολίασε: «Ταξιδεύω πολύ. Το επαγγελματικό μου πρόγραμμα περιλαμβάνει διαρκώς συναντήσεις, συνέδρια και διαπραγματεύσεις σε όλο τον κόσμο. Ταξιδεύω με αεροπλάνο πάνω από 100 φορές το χρόνο – κι αυτό είναι ο κανόνας για μένα. Και φυσικά, χρησιμοποιώ διάφορα δημόσια δίκτυα Wi-Fi για να έχω διαρκή πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Όμως, το πρώτο πράγμα που κάνω αμέσως μόλις αποκτήσω πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είναι να συνδέομαι σε ένα VPN (στη δική μου περίπτωση το Kaspersky Lab VPN) κι αυτό είναι το καλύτερο προληπτικό μέτρο που θα συνιστούσα σε οποιονδήποτε. Επίσης, καλό είναι οι χρήστες να διατηρούν το λογισμικό τους ενημερωμένο, συμπεριλαμβανομένης και της λύσης ασφάλειας, αλλά και να μην εμπιστεύονται κανέναν στο Διαδίκτυο».

Πηγή: protothema.gr

Best of internet