Ομπάμα σε Τσίπρα: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία
Η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού συζητήθηκαν συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο αμερικανός προεδρος ενθάρρυνε τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει την εφαρμογή των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων ενώ του μετέφερε τη στήριξη του για τη μείωση του χρέους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Ομπάμα αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κανει η Ελλάδα όσον αφορά την οικονομία της ενώ εκφράστηκε με επαινετικά λόγια για τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία προκειμένου να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση.
Από την πλευρά του το Μαξίμου σε δική του ανακοίνωση σημειώνει πως σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τζακ Λιού.
Ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, όσον αοφρά την συζήτηση για το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.
Η κυβέρνηση επισημαίνει ακόμη ότι η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Έξαλλος ο Γεωργιάδης με τον Κανάκη: «Εσείς δεν δείξατε καμία ευαισθησία για τα θύματα του στενού σας συνεργάτη»
- Χρυσοχοΐδης για τη δολοφονία του 20χρονου Κλεομένη: «Υπάρχουν ενδείξεις οπαδικού κινήτρου»
- Τέλος στο μυστήριο με το ταξίδι της Σοφίας Μητσοτάκη: Η φωτογραφία-ντοκουμέντο που «καίει» τα fake news