O Θεοδωράκης αποκάλυψε πώς το «όχι» του δημοψηφίσματος, έγινε «ναι»

Gazzetta team
O Θεοδωράκης αποκάλυψε πώς το «όχι» του δημοψηφίσματος, έγινε «ναι»
Στο παρασκήνιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, η οποία είχε λάβει χώρα ένα χρόνο πριν, την επομένη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, αναφέρεται με ανάρτησή του στο Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, πρόκειται για από απόσπασμα από τις σημειώσεις του, μετά από την οκτάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Κατά τον κ. Θεοδωράκη, το κλίμα ήταν βαρύ. «Ο Τσίπρας, όχι και σε πολύ καλή κατάσταση, επαναλάμβανε τα γνωστά κλισέ. Λες και μιλούσε σε κομματική σύναξη. Ο Μεϊμαράκης του έκανε επιθέσεις. Αυτός απαντούσε χωρίς όρεξη και χωρίς σιγουριά», περιγράφει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Αναφέρει επίσης ότι κάποια στιγμή ο ίδιος είπε: «Αν θέλετε να πει ο καθένας τη δική του ιστορία ας το κάνουμε, αλλά η Ευρώπη περιμένει ένα ‘’ναι’’ ή ένα "όχι"».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος «πήγε να αντιδράσει του στιλ “δεν θα μας πει εμάς η Ευρώπη”».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Θεοδωράκης, εν συνεχεία ο κ. Καμμένος κοίταξε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα περιμένοντας κάποια επιδοκιμασία «αλλά αυτός είχε σκυμμένο το κεφάλι».

Συνεχίζοντας την περιγραφή, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει: «Λέω ξανά: “Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Να φύγουν οι πρακτικογράφοι και να μιλήσουμε καθαρά. Η χώρα καταρρέει. Δεν θα πληρωθούν μισθοί. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε στην Ευρώπη”».

Εν συνεχεία, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι πρέπει να μιλήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και να του πει «αν υπάρχει συμφωνία των αρχηγών».

«Τελικά όλοι συμφωνούν να φύγουν οι πρακτικογράφοι. “Να μπούμε σε ένα αεροπλάνο και να πάμε όλοι μαζί στις Βρυξέλλες”, προτείνει ο Καμμένος. Χαμογελάμε. Αρχίζουμε να μιλάμε ουσιαστικά. Τι περιθώρια έχουμε να κρατηθούμε στην Ευρώπη; Μεϊμαράκης και Γεννηματά θέλουν να το σκεφθούν αν θα συνυπογράψουν κοινό ανακοινωθέν. Μετά από πολλά διαλείμματα και συνεχείς διαβουλεύσεις, συμφωνούμε να βγάλουμε ένα κείμενο με τις υπογραφές όλων (εκτός του Κουτσούμπα βέβαια)», συνεχίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά επιχείρησε να υπαγορεύσει κάτι ο κ. Τσίπρας. «Τον σταματάμε και του εξηγούμε ότι πρέπει να πούμε ένα ξεκάθαρο "ναι" και όχι μισόλογα. Διαβάζω ένα σκελετό που έχω ετοιμάσει στο διάλειμμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε και αυτός τις δικές του σημειώσεις. Οι αρχηγοί αρχίζουν τις προσθαφαιρέσεις. Σε λίγες ώρες ήταν έτοιμο το κείμενο που έκανε το "όχι" του Τσίπρα "ναι". Οι 356 λέξεις που μας κράτησαν στην Ευρώπη», καταλήγει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Πηγή: Koolnews.gr