Πολιτική θύελλα με το σχέδιο Βαρουφάκη για τη δραχμή

Gazzetta team
Πολιτική θύελλα με το σχέδιο Βαρουφάκη για τη δραχμή
Επιτακτική ανάγκη η εξεταστική, δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος. Ο Ν. Δένδιας προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή & ο Βενιζέλος σημειώνει: «δείτε τι αποφύγαμε».

Πολιτική θύελλα έχουν ξεσηκώσει οι νέες αποκαλύψεις του αμερικανικού οικονομολόγου, καθηγητή και προσωπικού φίλου του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ στο βιβλίο του με τίτλο «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδ. Πατάκη), για το Plan B του πρώην ΥΠΟΙΚ.

Κι αυτό διότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, στο βιβλίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αναφέρεται ότι το εν λόγω σχέδιο προέβλεπε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτό ήταν το βασικό περίγραμμα του Σχεδίου Β ή «Σχεδίου Χ» που ετοιμαζόταν από τον Μάρτιο του 2015 και αποκαλύπτει ο συντονιστής του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.
Κουμουτσάκος: Επιτακτική ανάγκη η εξεταστική

Η αίτηση εξεταστικής παίρνει πλέον νέο περιεχόμενο μετά τις αποκαλύψεις και γίνεται πολιτικά πλέον ακόμα πιο επιτακτική. Αυτή η σκοτεινή περίοδος πρέπει να βγει πλήρως στο φως. Παίχτηκε το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων και αποτέλεσμά της ήταν η φτωχοποίηση δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στον Σκάι.

Κορυφώνοντας τις αντιδράσεις τις ΝΔ μετά και τις νέες αποκαλύψεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στις 12:30, για τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου. Ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, θα θέσει το θέμα της μη συζήτησης, έως σήμερα, της πρότασης της ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία. Υπενθυμίζεται πως σε αυτή την πρόταση η ΝΔ ζητά να εξετασθούν και τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού.

Βενιζέλος: Δείτε τι αποφύγαμε

Ο πρώτην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ, είπε ότι δείχνουν τι αποφύγαμε, δηλαδή τι θα μπορούσε να έχει συμβεί στη χώρα.

«Η χώρα θα μπορούσε να έχει γίνει μία χώρα της Λατινικής Αμερικής και να ζήσει τη δραματική ιστορία της Βενεζουέλας έτσι στα καλά καθούμενα. Δηλαδή η χώρα είχε αρχίσει να αλλάζει κλίμα, να ανακάμπτει, να βλέπει προς την έξοδο από το Μνημόνιο από το 2014 και μετά, το 2014 ήταν ένα έτος στροφής, και όχι απλώς ξαναγυρίσαμε χρόνια πίσω, μπήκαμε βαθιά στο Μνημόνιο», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

«Όχι απλώς έχουμε παραδώσει την εθνική μας κυριαρχία πλήρως πια. Όχι μόνο έχουμε αναλάβει ένα κόστος λόγω της κακής διαπραγμάτευσης, το οποίο το μετρούν σε πολλά δισεκατομμύρια, σε δεκάδες δισεκατομμύρια, με διαφόρους μεθόδους, βλέπω πολλές μεθόδους υπολογισμού του κόστους της διαπραγμάτευσης, εδώ, ο κ. Regling του ESM που μας έχει δανείσει μίλησε για 100 δισεκατομμύρια τουλάχιστον κόστος διαπραγμάτευσης, αλλά εδώ βλέπουμε και ζητήματα ελευθεριών και δημοκρατίας», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, για να καταλήξει:

«Διότι δεν εθνικοποιείς την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αλλάζεις νόμισμα, δεν επιβάλεις αλλαγή του νομίσματος των καταθέσεων έτσι απλά με μία νομική πράξη, εδώ η κοινωνία θα γινόταν κόλαση, θα είχαμε προβλήματα βίας, προβλήματα στοιχειωδών ελευθεριών και όλα αυτά λέγονται με μία απίθανη ελαφρότητα».

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά ότι τον Φεβρουάριο του 2015 η εισήγηση Βαρουφάκη ήταν η νέα τότε Κυβέρνηση να ακολουθήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Αντιθέτως, μας λέει σήμερα δημοσίευμα ότι ο κ. Παπάς και ο κ. Κοτζιάς μαρτυρούν ότι το Φεβρουάριο του 2015 ο κ. Βαρουφάκης ήθελε να συνεχίσει τη δική μας την πολιτική και μετά πήγε στο άλλο άκρο».
Μαντάς: Βεβαίως και θα ξανακάναμε δημοψήφισμα

Την ίδια ώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, σχολιάζοντας τη σημερινή επέτειο του κυβερνητικού δημοψηφίσματος δήλωσε: «Βεβαίως θα ξανακάναμε δημοψήφισμα, πετύχαμε μια επώδυνη συμφωνία με την οποία ξεκαθαρίσαμε το τοπίο».

Ο Χρήστος Μαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι η συμβολή του δημοψηφίσματος είναι θετική σχετικά με το πως κατέληξε η διαπραγμάτευση και στο τελικό αποτέλεσμά της. «Ποτέ δεν είπαμε ναι ή όχι στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
Τι γράφει ο ο Αμερικανός καθηγητής

Όπως γράφει η Καθημερινή ο Αμερικανός καθηγητής στο βιβλίο του περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του «πολεμικού συμβουλίου» που είχε συγκροτηθεί με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη υποστηρίζοντας ότι συνεδρίαζε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας –που περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμη και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων.
Ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτοί που κλήθηκαν να αναπτύξουν το σχέδιο, μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες και παρέβλεπαν «κάποιες ευοίωνες προοπτικές». Αυτές, πάντως, σίγουρα δεν περιελάμβαναν την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την οποία είχαν προβλέψει οι εμπνευστές του σχεδίου.

Κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές.

Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών. Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, γράφει ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν. Κατόπιν θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.

Στο αφιερωμένο στον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Δανάη Στράτου βιβλίο, ο Γκάλμπρεϊθ περιγράφει τον πρώην υπουργό Οικονομικών ως μια «πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια γι’ αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του».

Για την επικοινωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ γράφει: «Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων και ότι το ΔΝΤ είναι ενδεχομένως ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος εν μέρει λόγω της επιρροής που ασκούν σ’ αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο», έγραφε σε e-mail του προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σάρα Ράσκιν στις 8 Φεβρουαρίου του 2015. Στο ίδιο μήνυμα, ο συγγραφέας εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την αποστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ διαμαρτυρόταν για τη συνεργασία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, επικρίνοντάς τον ως «εχθρικό και τελείως εκτός γραμμής σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα».


Πηγή: thetoc.gr