Πως θα ήταν η τωρινή Βουλή με απλή αναλογική

Gazzetta team
Πως θα ήταν η τωρινή Βουλή με απλή αναλογική
Πόσες οι έδρες των κόμματων αν είχαμε σήμερα απλή αναλογική;

Ο νέος εκλογικός νόμος, που κατέθεσε προς διαβούλευση η κυβέρνηση, φέρνει ραγδαίες αλλαγές στην κατανομή των εδρών στην Βουλή, επιφέροντας ανακατατάξεις και ανοίγοντας τη συζήτηση για τις συμμαχίες που θα πρέπει να οικοδομηθούν.

Πόσες όμως έδρες θα λάμβαναν τα κόμματα που βρίσκονται σήμερα στη Βουλή; Η «Εφ.Συν.» έκανε τους απαραίτητους υπολογισμούς και η επόμενη Βουλή θα είχε την παρακάτω σύνθεση (σε παρένθεση τα κέρδη ή οι ζημίες στον αριθμό των εδρών σε σχέση με τον αριθμό που εξέλεξαν στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου):

ΣΥΡΙΖΑ: 114 βουλευτές (-41 βουλευτές)

ΝΔ: 90 βουλευτές (+15)

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 22 βουλευτές (+4)

ΠΑΣΟΚ: 20 βουλευτές (+3)

ΚΚΕ: 18 βουλευτές (+3)

ΠΟΤΑΜΙ: 13 βουλευτές (+2)

ΑΝ.ΕΛΛ.: 12 βουλευτές (+2)

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 11 βουλευτές (+2)

Υπό αυτή την έννοια τα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.) θα αριθμούσαν συνολικά 126 βουλευτές, κάνοντας επιτακτική την ανεύρεση ακόμα 21 βουλευτών για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Βάσει της κατανομής που παρουσιάζεται παραπάνω και αποκλείοντας τη Χρυσή Αυγή, για το σχηματισμό κυβέρνησης θα απαιτείτο είτε η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είτε η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τουλάχιστον δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ - 152 έδρες), είτε της Ν.Δ. με ακόμα τουλάχιστον τέσσερα κόμματα.

Πηγή: efsyn.gr