Η επόμενη ημέρα του Brexit στο Λονδίνο

Gazzetta team
Η επόμενη ημέρα του Brexit στο Λονδίνο
Την Παρασκευή 24 Ιουνίου, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του Brexit στο δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή ένωση, ο Μπόρις Τζόνσον, αναγκάστηκε να βγει από το σπίτι του με αστυνομική προστασία.
Μια μικρή ομάδα έξαλλων Λονδρέζων τον περίμεναν στην πόρτα του σπιτιού του. Πήγαν εκεί για να φωνάξουν εναντίον του και εναντίον της εκστρατείας που έκανε με στόχο να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του κόμματος Τόρις και πιθανόν στην πρωθυπουργία. Λίγα μέτρα παρακάτω, μια ομάδα ποδηλατών ακινητοποίησε το αυτοκίνητο του κ. Τζόνσον σταματώντας μπροστά ακριβώς από το καπό, χωρίς να μιλούν, κοιτάζοντάς τον σιωπηλά.


Ο κ. Τζόνσον ήταν δήμαρχος στο Λονδίνο ως τον Μάιο του 2016, πριν αντικατασταθεί από τον Σαντίκ Κάν. Το Λονδίνο δεν ψήφισε Brexit, αντίθετα ψήφισε κατά 60% τη διατήρηση της χώρας εντός της ΕΕ. Ο Τζόνσον μπορεί να θριάμβευσε τελικά με την επικράτηση του Brexit αλλά στις μικρές πόλεις της βόρειας Αγγλίας, στα μεγάλα προάστια και στην επαρχία. Επομένως για πολλούς κατοίκους του Λονδίνου ο Τζόνσον εκπροσωπεί σήμερα ένα είδος ντροπής.
«Είναι ένα θέαμα από σκατά. Ολοι γίναμε λίγο πιο φτωχοί σήμερα το πρωί» σχολίαζε ο Πήτερ, 45 ετών, ένας τραπεζίτης του City, ο οποίος φοβάται από χιλιάδες τραπεζίτες θα εγκαταλείψουν το Λονδίνο για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Την Παρασκευή το πρωί ο Πήτερ φώναζε «πουλήστε!» για την λίρα Αγγλίας, στους συναδέλφους του, όταν διαπίστωσε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ζήτησε το δημοψήφισμα αλλά τελικά απέτυχε στην εκστρατεία του υπέρ του « Remain », ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την παραίτησή του, μπροστά στο 10 Downing Street, όπου διαμένει το πρωθυπουργικό ζεύγος. «Η γυναίκα του Σαμάνθα βρισκόταν δίπλα του κι αυτό δεν ήταν καλό σημάδι» δηλώνει.


Την Παρασκευή πολλοί πέρασαν την ημέρα τους στο Λονδίνο να αναζητούν τους ενόχους. «Κάποιος έκλεψε τη χώρα μας», δηλώνει ο Simon Schelvis, 41 ετών, ιδιοκτήτης μιας μικρής κατασκευαστικής εταιρείας, στο Brick Lane, μια μοδάτη συνοικία της πρωτεύουσας. Ο κ. Schelvis
μιλάει στους δημοσιογράφους και τρέμει: το brexit τον κάνει νευρικό.

Αλλά ποιός είναι αυτός ο κλέφτης που έκλεψε την πατρίδα τους; «Είναι οι εφημερίδες ταμπλόιντ που ανακινούν αυτό το θέμα εδώ και χρόνια. Απευθύνονται σε αναγνώστες που δεν έχουν ικανοποιητικό επίπεδο» σχολιάζει ο Marvin Brown, 48 ετών, σχεδιαστής ρούχων, ο οποίος παρατήρησε μια άνοδο της ψήφου εναντίον των μεταναστών στα βόρεια της Αγγλίας, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το brexit, στους πελάτες που συναντούσε.


«Οι συνταξιούχοι αποφάσισαν το brexit, μπράβο και ευχαριστώ» σχολιάζει ειρωνικά. Είναι όσοι διατηρούν την νοσταλγία για το βρετανικό βασίλειο πριν την ευρωπαϊκή ένωση «αυτοί που οι συντάξεις τους είναι ήδη εξασφαλισμένες», προσθέτει.

Ακόμη και ο πατέρας του κ. Schelvis, συνταξιούχος στο Εσεξ, πρώην μετανάστης ο ίδιος που έφτασε από το Βέλγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο, ψήφισε Brexit.

«Αγαπάει την πατρίδα που τον φιλοξένησε. Θέλει να την προστατεύσει από νέους μετανάστες που δεν δικαιούνται μια θέση στην Αγγλία» εκτιμά ο γιός του, ο οποίος ομολογεί ότι δεν μπορεί πλέον να συζητήσει το θέμα με τον πατέρα του.


Ακόμη και στη συνοικία Tower Hamlets, μια από τις φτωχότερες του Λονδίνου, όπου ζουν μετανάστες, κυρίως από το Μπανγκλαντές, η απορία μετά το Brexit είναι τεράστια. «Οσοι ψήφισαν Leave το έκαναν γιατί πιστεύουν ότι οι ευρωπαίοι μετανάστες τους παίρνουν τις δουλειές και τα επιδόματα αλλά θα το μετανιώσουν» προβλέπει ο Ahmed Abdis, 29 ετών. Είναι ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με ζαχαρωτά καθώς και ενός σάιτ πωλήσεων στο eBay για αυτοκίνητα.

«Σύμφωνοι, θα πάρουν πίσω κάποιες δουλειές και κάποια κοινωνικά επιδόματα. Αλλά τι να τα κάνουν; Δεν θέλουν να δουλέψουν όσο δουλεύω εγώ και δεν θέλουν να κάνουν τις δουλειές που παίρνουν οι μετανάστες από τις ανατολικές χώρες» προσθέτει.

Πηγή: iefimerida.gr