Ντράγκι και τραπεζίτες συνεδριάζουν για το Brexit

Gazzetta team
Ντράγκι και τραπεζίτες συνεδριάζουν για το Brexit
Η διαχείριση των πρώτων και άμεσων επιπτώσεων που δημιουργεί στις τράπεζες το Brexit θα συζητηθούν σήμερα στην Βασιλεία της Ελβετίας, στην πρώτη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες έφτασαν από το πρωί της Παρασκευής στη Βασιλεία για την προγραμματισμένη από καιρό σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Συνεδρίασαν χθες το πρωί μέσω τηλεδιασκέψεως με τα στελέχη της ΕΚΤ για να εκδοθεί το πρώτο ανακοινωθέν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να συνεδριάσουν και να ανταλλάξουν απόψεις από κοντά στο περιθώριο της προγραμματισμένης Συνόδου, για να συζητηθούν όλα τα πιθανά σενάρια πιθανής κρίσης που μπορεί να εμφανιστεί σε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και το σύνολο των επιπτώσεων στις χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος της συνάντησης του Μάριο Ντράγκι με τους κεντρικούς τραπεζίτες, στην οποία συμμετέχει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αναμένεται να επαναληφθεί η βούληση της ΕΚΤ να προσφερθεί πρόσθετη ρευστότητα, σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε πανικός στους καταθέτες και για να επικρατήσει ηρεμία στις χρηματαγορές.

Είναι επίσης πιθανό να υπάρξει ενημέρωση για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την Ευρωζώνη σε κάθε χώρα ξεχωριστά, με την Ελλάδα να θεωρείται ως χώρα χαμηλού κινδύνου, επειδή βρίσκεται σε καθεστώς capital controls, αλλά και με τις τράπεζες της πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες.

Ήδη από χθες το πρωί, η Ε.Κ.Τ. με επείγουσα ανακοίνωσή της υπογράμμισε οτι παράσχει πρόσθετη ρευστότητα, εάν χρειασθεί, σε ευρώ και ξένα νομίσματα. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε, οτι σε στενή επαφή με τις τράπεζες που επιβλέπει και θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικό σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας.

Πηγή: protothema.gr