Ίσως τελικά το Brexit να μην είναι οριστικό

Gazzetta team
Ίσως τελικά το Brexit να μην είναι οριστικό
Μπορεί για τις παγκόσμιες αγορές το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ να είναι οριστικό και αμετάκλητο αλλά ο πραγματικός αντίκτυπος στην οικονομία θα κριθεί από τις αντιδράσεις της αγοράς. Οι επενδυτές πρώτα πουλούν και μετά «κάνουν ερωτήσεις».

Η Μεγάλη Βρετανία βγαίνει από την ΕΕ και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 52% υπέρ της εξόδου και 48% κατά. Οι ψηφοφόροι θα έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους για να μετανιώσουν για την απόφασή τους να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός της χώρας, David Cameron αφήνει στο διάδοχό του το δύσκολο εγχείρημα της επίσημης διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ ενώ οι διαπραγματεύσεις πιθανολογείται ότι θα διαρκέσουν κάποια χρόνια.

Στο μεταξύ, όσο μεγαλύτερη είναι η αναστάτωση στις αγορές, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αλλάξει γνώμη το κοινό και η Βρετανία θα μπορούσε ακόμη και να παραμείνει στην ΕΕ τελικά ή τουλάχιστον να προσπαθήσει εκ νέου να διαπραγματευθεί τους όρους της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη η Παρασκευή ήταν μια δύσκολη μέρα: η λίρα έκανε «βουτιά» σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και τρεις δεκαετίες, η διατήρηση της πιστοληπτικής της ικανότητα στη διαβάθμιση AAA βρίσκεται σε κίνδυνο και ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008.

Υπάρχει ακόμη το ρίσκο της χρηματοδότησης των τραπεζών όπου μπορούν να «κλείσουν οι στρόφιγγες». Αρκεί να δει κανείς πως διευρύνθηκε το spread των ευρωπαϊκών ομολόγων ενώ μικρή είναι η ανησυχία για την Τράπεζα της Αγγλίας η οποία έχει καθησυχάσει τις αγορές ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί η σταθερότητα.

Μια ανάλυση των οικονομολόγων της Credit Suisse στις αρχές της εβδομάδας δείχνει με πόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους θα μπορούσε η ψήφος «Leave» στο δημοψήφισμα να αποτύχει να οδηγήσει σε ένα Brexit.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναδύονται διάφοροι κίνδυνοι όπως το να «ξεμείνει» η χώρα από επενδύσεις, να μειωθεί η καταναλωτική δαπάνη, να συρρικνωθεί ο τραπεζικός κλάδος και η κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα λιτότητας.

Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει το διάδοχο του Cameron ή να ωθήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σε μια λιγότερο «τιμωρητική στάση». Ο John Cryan, Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bankανέφερε ότι οι συνέπειες του Brexit θα είναι από όλες τις απόψεις αρνητικές.

Ακόμη και ο διάδοχος του Cameron θα μπορούσε να θέσει τους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Αν και οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι περιορισμένες, σοβαρές ανακατατάξεις στις αγορές και την οικονομία θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες η Βρετανία να παραμείνει εντός της ΕΕ.

Αλλά σε μια ενδεχόμενη νέα αναμέτρηση το αποτέλεσμα ίσως να ήταν διαφορετικό.

Πηγή: insider.gr