Συνάντηση Γιούνκερ, Σουλτς, Τουσκ για το Brexit

Gazzetta team
Συνάντηση Γιούνκερ, Σουλτς, Τουσκ για το Brexit
Οι πρώτες αντιδράσεις ΕΚΤ, G7 και ΕΕ μετά το Brexit

Η επικράτηση του Brexit στο κρίσιμο δημοψήφισμα που τυπικά αναμένεται να ολοκληρωθεί με την καταχώρηση στο σύστημα καταμέτρησης των ψήφων των τελευταίων εκλογικών τμημάτων, γύρω στις 09:00 ώρα Ελλάδος, ανοίγει αμέσως το δρόμο για ορισμένες διαδικασίες και κινήσεις που είχαν προαποφασισθεί εδώ και μέρες στα κοινοτικά γραφεία αλλά και στις έδρες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ήδη στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προγραμμάτισαν έκτακτη σύσκεψη σε λίγη ώρα (9 ώρα Ελλάδος). Στις 10 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς.

Στόχος όλων είναι διασφαλισθεί πως οι τριγμοί και η αναταραχή που θα προκληθούν από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι οι μικρότεροι δυνατοί και παράλληλα να εξευρεθεί ένα modus operandi όλων των πλευρών, τουλάχιστον για τις πρώτες ώρες και ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό και με τη λίρα ήδη να έχει κατρακυλίσει στα χαμηλά 30 και πλέον ετών μέσα σε λίγες ώρες, η πρώτη κίνηση αναμένεται να προέλθει από την κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας που σε συνδυασμό με την ΕΚΤ θα ανακοινώσουν κάποια έκτακτα μέτρα, ενδεχομένως και μια γραμμή swap προς τις βρετανικές τράπεζες, για να απορροφήσουν τους κραδασμούς που αναπόφευκτα θα δεχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Πηγή protothema.gr